Hlavní obsah

V Rakousku zatkli obchodníka spojovaného s kauzou gripeny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

VÍDEŇ
Aktualizováno

V Rakousku začal soud s Alfonsem Mensdorffem-Pouillym spojovaným s údajnou korupcí při uzavírání smluv na stíhací letouny Gripen v Maďarsku a Česku. Mensdorff-Pouilly byl zatčen v pátek ve svém zámečku v jižním Burgenlandu u maďarských hranic. Důvodem zatčení však nebyla kauza stíhaček, nýbrž podezření z praní špinavých peněz.

Článek

Soud by měl během dvou dní rozhodnout, zda na Mensdorffa-Pouillyho uvalí vazbu. Rakouský magazín Profil uvádí, že obchodník různými machinacemi vymámil z britského zbrojního koncernu BAE Systems 13 miliónů eur (asi 365 miliónů Kč), pro tyto platby však neexistoval žádný důvod.

Podle státního zástupce se vyšetřuje, k čemu měly být peníze použity.

"V minulých měsících otevřeli vyšetřovatelé nejrůznější konta, zkoumali příchody a odchody peněz i jejich příjemce. Přitom narazili na toky peněz, které od BAE přes různé firmy končily u Mensdorffa. Sám Mensdorff působil od roku 1992 pro BAE jako poradce v Česku," uvedl magazín Profil.

Mensdorff-Pouillyho už dlouho vyšetřovala švédská prokuratura a jeho zatčení prý proto švédské vyšetřovatele nepřekvapilo. "Už dávno to je náš člověk," řekl ššvédské agentuře TT prokurátor Christer van der Kwast, šéf skupiny, která šetří takzvanou "gripenovou aféru" ve Stockholmu.

Podezřelé peníze

Částka 13 milionů eur uváděná v rakouských médiích jako peníze, jež měl Mensdorff-Pouilly údajně obdržet od britského zbrojního koncernu BAE, připadá Kwastovi "povědomá". Společné "velmi komplikované" vyšetřování, které prováděli Švédové s Brity, prý dospělo k částce ve stejném řádu, konkrétně ke "100 milionům švédských korun (8,73 milionu eur) a výše". "O části z toho soudíme, že šlo o úplatky," řekl Kwast švédské agentuře.

Kromě toho se švédský vyšetřovatel domnívá, že přibližně ve stejné době plynuly podobné sumy od výrobce gripenů společnosti Saab na účty koncernu BAE.

Státní zástupce také potvrdil, že Mensdorff-Pouilly se snažil prokázat původ peněz falešnými účty. Agentura APA k tomu dodala, že případná vazba by měla sloužit k tomu, aby obchodník neovlivňoval vyšetřování.

Kauza gripeny

Kvůli nákupu gripenů v Česku je Mensdorff-Pouilly podezřelý z korupce, to však není předmětem současného řízení. Podle mluvčího zelených Petera Pilze existují náznaky, že obchodník sehrál důležitou roli v pokusech ovlivnit rozhodnutí o nákupu stíhaček ve prospěch strojů společnosti EADS.

Česko se původně dohodlo na koupi gripenů, ale v roce 2002 smlouvu zrušilo a o dva roky později ji nahradilo kontraktem na desetiletý pronájem 14 strojů za 19,65 miliardy korun. Podezření z korupce při obchodu s gripeny nebylo prokázáno ani v Česku, ani později v Maďarsku.

Omluva
V původní verzi článku došlo nedopatřením k použití chybné fotografie z důvodu záměny jmen. Všem čtenářům, jakož i osobě, jejíž fotografie byla omylem zveřejněna, se omlouváme.Redakce Novinky.cz

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám