Hlavní obsah

Řidiči slovenského autobusu smrti hrozí až 10 let vězení

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)
BRATISLAVA

Řidiče autobusu, který se v sobotu u slovenské Polomky srazil s vlakem, v pondělí propustili z nemocnice. Při tragické nehodě přišlo o život 12 lidí a 20 osob bylo zraněno. 46letému řidiči Jánu Minarovičovi hrozí čtyři až deset let vězení za čin všeobecného ohrožení z nedbalosti.

Foto: Eduard Genserek, ČTK

Z autobusu, ve kterém jelo 35 lyžařů, zbyla jen hromada plechů.

Článek

Řidič byl majitelem dopravní firmy a zároveň členem lyžařské party, kterou vezl do lyžařského střediska na víkendový pobyt. Na železničním přejezdu se snažil přeřadit rychlost, když se přiřítil vlak, který narazil do střední části autobusu.

Oběťmi jsou většinou občané Banovců nad Bebravou, sedm žen a pět mužů. Mezi nimi jsou i tři manželské páry. Tragédie se stala asi 500 metrů před cílem jejich cesty.

Řidiče autobusu chtěli vyslechnout policisté, ale je zatím pod vlivem léků a ve špatném psychickém stavu. Proto zatím nevypovídal. Syn majitele dopravní firmy Tomáš Minarovič vyjádřil soustrast pozůstalým.

"Chci požádat ve jménu otce i celé naši rodiny o odpuštění pozůstalé, zraněné i celou veřejnost za tuto strašnou tragédii," uvedl v prohlášení.

Na železničním přejezdu u Polomky nebyly závory, ani světelná signalizace. Byla zde osazena pouze dopravní značka. Už v minulosti na tomto místě došlo ke kolizi osobního automobilu s vlakem. Tehdy přišli o život dva lidé.

Ministerstvo dopravy v pondělí připustilo, že na přejezdu instaluje světelnou signalizaci. "Ta signalizace tu měla být už dávno. Vždyť tudy jezdí stovky lidí do nedalekého lyžařského střediska," uvedl jeden z místních obyvatel.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám