Hlavní obsah

Slovenský biskup Vojtaššák nemusí být kvůli Williamsonovi blahořečen

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRATISLAVA

Proces blahořečení kontroverzního slovenského biskupa Jána Vojtaššáka je odložen a objevují se dohady, že nepomůže ani rozruch kolem biskupa Richarda Williamsona, který popírá existenci plynových komor. „Kauza blahořečení je v současnosti odložena na doplnění a vysvětlení některých dat,“ řekl Právu vicekancléř Spišské diecéze Peter Majda.

Foto: Jens Falk, Reuters

Biskup Richard Williamson

Článek

Zdůraznil, že proces blahořečení je na diecézní úrovní ukončen a případ je v Římě v Kongregaci pro případy svatých. Na přímou otázku, zda problém kolem Williamsona nemůže zabrzdit blahořečení biskupa Vojtaššáka, vicekancléř Majda uvedl, že „otázce nerozumí“.

Vojtaššák podle některých slovenských historiků schvaloval deportace slovenských Židů do koncentračních táborů. Proti jeho plánovanému blahořečení protestoval už i Izrael.

Vojtaššák patři mezi tři slovenské biskupy jmenované v roce 1920 v Československu v rámci náhrady za biskupy maďarské národnosti. Byl politicky aktivní, podporoval Andreje Hlinku a jeho snahy o slovenskou autonomii. Po vzniku Slovenského štátu byl jmenován místopředsedou Státní rady.

Podle oficiálních dokumentů byl biskup přítomen zasedání slovenské vlády v roce 1942, na kterém předseda tehdejšího kabinetu Vojtech Tuka předložil plán deportace 58 tisíc Židů, z nichž většina zahynula v koncentračních táborech. Vojtaššák byl zatčen v roce 1950 a odsouzen k 24 letům vězení. Po pádu komunismu byl v roce 1990 rehabilitován.

Některé zdroje však Vojtaššáka hájí tvrzením, že právě on upozornil prezidenta válečného Slovenského štátu Jozefa Tisa na vyhlazovací charakter koncentračních táborů a postavil se proti deportacím, a považují ho za oběť komunistických perzekucí namířených proti představitelům církve.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám