Hlavní obsah

Kwašniewski nepovede NATO

Novinky, Rostislav Matulík, ČTK
PRAHA

Polský prezident Alexander Kwašniewski se nebude nyní ucházet o post generálního tajemníka NATO po Georgi Robertsonovi, který oznámil na konec letošního roku odchod z funkce.

Článek

Rozptýlil tak spekulace, že by Robertsona mohl nahradit. Kwašniewski novinářům řekl, že chce až do posledního dne vykonávat svůj prezidentský mandát, který končí 23. prosince 2005.

"Do té doby nepřijímám žádné návrhy na své další působení. Chci se soustředit výhradně na práci v prezidentském křesle a být co nejlepší hlavou státu, protože je to velmi důležité pro klid v naší zemi," uvedl prezident. Dodal, že Robertsona zcela jistě nahradí nový tajemník, s kterým bude rád spolupracovat.

Překvapivý odchod Robertsona

Robertson odchod z čela aliance po vypršení čtyřletého mandátu oznámil minulý týden. Jeho krok je všeobecně označován za překvapivý, protože se předpokládalo, že využije možnosti prodloužit si mandát ještě o jeden rok do konce roku 2004. Mezi jmény vhodných nástupců, kteří by mohli nahradit, se vedle Kwašniewského zatím objevovala jména skandinávských politiků.

Kwašniewski se vyjádřil také ke krizi okolo Iráku. Uvedl, že Polsko nepodporuje unilaterální akci USA a dokonce se kloní myšlence přijetí další rezoluce OSN. "Prezident Bush musí udělat daleko více pro získání světového veřejného mínění," dodal prezident.

Reklama

Výběr článků

Načítám