Hlavní obsah

Le Figaro: Klaus je český "doktor No" a veřejný nepřítel EU

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PAŘÍŽ
Aktualizováno

Jako hanobitele evropské integrace, který přísahal, že bude sabotovat úsilí premiéra Mirka Topolánka během českého předsednictví EU, označuje Václava Klause francouzský list Le Figaro v celostránkovém a v patrně zatím vůbec největším útoku proti českému prezidentovi.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Václav Klaus si svým postojem k EU získal řadu zarytých nepřátel.

Článek

Podle deníku je Klaus "zarputilý euroskeptik, který dosáhl toho úspěchu, že si nekonečnými provokacemi znepřátelil všechny evropské představitele, a který vyvine veškeré úsilí, aby od nynějška do 30. června 'kazil zábavu'". Jako přesvědčený nacionalista nemá prý nikdy daleko k vyhlašování křížových výprav.

"Pronásledovatel bruselských 'technokratů', zanícený nepřítel všeho, co se více či méně podobá ekologovi, odmítá jedním šmahem jednotnou měnu, ochranářský stát, protikuřácké zákony, evropský zatykač, protidiskriminační zákon, který považuje za 'zbytečný' a 'kontraproduktivní', nezávislost Kosova, americký protiraketový štít, a to ve jménu 'českých národních zájmů'," tvrdí Le Figaro. Nutno dodat, že Václav Klaus se opatrně vyslovuje pro štít.

"Pro českého 'doktora No' (zlosyn z Jamese Bonda), je viník všeho toho zla nalezen: je to Evropa, utopie se socialistickými sklony, její 'demokratický deficit' a její nepřijatelná 'federalistická úchylka'," pokračuje deník. Klaus je podle něj také "černá ovce evropské politiky, samozvaný evropský disident, který ironizuje evropanství jako kdyby šlo o nějaký virus, odmítá nálepku 'euroskeptika' a přeje si označení 'eurorealisty'," pokračuje deník.

Nitka nezůstala suchá

List připomíná Klausovy záporné názory na EU, ať již údajně jde o samotný vstup Česka do unie, stále pevnější integraci či posledně boj proti klimatickým změnám prostřednictvím omezování emisí.

Zákazem vyvěsit evropskou vlajku na Pražském hradě se Klaus podle Le Figaro dopouští "charakteristické provokace" v době, kdy Evropa, která je ponořená do světové finanční krize, "hledá náznak solidarity". A je to také další "ponížení" premiéra Mirka Topolánka.

Deník vysvětluje Klausovu nenávist k Evropě nejen atavistickým odmítáním jakékoli formy příslušnosti, zděděným po sovětském jhu, ale hlavně přehnanou touhou po moci, kterou Brusel může jen omezit. "Klaus je raději největší rybou v malém rybníku, než malou rybou ve velkém," cituje list politologa Jiřího Peheho, který ujišťuje, že Klaus bude neškodný, když Evropa bude jeho provokace ignorovat.

"Autoritářství a megalomanie tohoto rozvratníka nejsou přitom žádnou novinkou. Tajná zpráva české komunistické policie sepsaná v 80. letech, která byla nedávno exhumována, jej popisuje jako osobu, která 'nesnáší jakoukoli formu odporu', 'nesnáší zpochybňování' a 'považuje se za génia'," pokračuje deník, podle kterého Klaus zůstává se svými paternalistickými sklony oceňován v "český a moravských chalupách".

"Klausovým esem jsou volby do Evropského parlamentu"

Podle deníku si Klaus myslí, že má jedno eso v rukávě, a tím jsou volby do Evropského parlamentu v červnu 2009. Pokud by se prosadili euroskeptikové a zastánci větší suverenity států, znamenalo by to "osudnou ránu pro české předsednictví v EU".

"Aby toho dosáhl, pražský Machiavelli si myslí, že vyhrabal ideálního spojence v osobě Declana Ganleyho, miliardáře a hlásnou troubu irského 'ne' vůči lisabonské smlouvě," dodává Le Figaro. Pokud by kolem evropských voleb byly Irsko a Česko posledními zeměmi, které smlouvu neratifikovaly, pak by taková "zvláštnost nevadila evropskému 'veřejnému nepříteli' ukrytému za hradbami jeho hradu v Praze. A to bez jediné evropské hvězdy na obzoru," uzavírá Le Figaro.

Libération: Slovensko předehnalo Česko

Klausovi jako "suverénnímu provokatérovi" se věnuje i vydání levicového listu Libération, podle kterého jde o eurofoba, přesvědčeného ultraliberála a zaníceného antiekologa, jenž Evropu označuje za "socialistický projekt".

V článku s nápisem "České předsednictví: skeptický šok" Libération také uvádí, že Praha se uzavřela do svého "nenapravitelného euroskepticismu". Deník připomíná dvojsmyslné heslo "Evropě to osladíme", které vydává jednoznačné svědectví o nadšení českých vedoucích představitelů, a kriticky se pozastavuje i nad dalším heslem "Evropa bez bariér", která vykazuje "žalostnou bezvýraznost".

List také dává do kontrastu s Českem Slovensko, které se stalo 1. ledna součástí skupiny zemí se společnou měnou euro a které označuje za "výborného evropského žáka, který dohnal a pak předehnal ekonomicky" Českou republiku.

Reklama

Související témata:

Související články

The Times: Václav Klaus, provokatér z Prahy

Český prezident Václav Klaus byl kritizován za své výroky proti Evropské unii v Dublinu, ale jemu nikdy nevadilo dělat si nepřátele. V rozsáhlém profilu...

Výběr článků

Načítám