Hlavní obsah

Stoiberova CSU triumfovala v bavorských volbách

Novinky, Jan Kovařík, DPA

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MNICHOV

Bavorský premiér a šéf CSU Edmund Stoiber triumfoval v nedělních bavorských zemských volbách, když jeho strana získala podle prvních prognóz televize ZDF nečekaných 61,7 procenta hlasů (před pěti lety 52,9) a více než dvoutřetinovou většinu poslaneckých míst - podle této prognózy by to bylo 125 ze 180.

Článek

Sociální demokraté na druhém místě obdrželi 19 procent (minus 9,7), což je jejich vůbec nejhorší výsledek v historii, a Zelení 8,2 (plus 2,5). Ostatní z celkem 14 politických stran nepřekročily pětiprocentní hranici potřebnou ke vstupu do Zemského sněmu - pro FDP hlasovalo 2,4 (0,7) a pro Svobodné voliče 3,9 (0,2).

Po volbách na Oktoberfest

Stoiber při hlasování v domovském Wolfratshausenu prohlásil, že "volby budou jasným signálem pro vládnoucí sociální demokraty (SPD) v Berlíně" a že očekává pro svou stranu "50 procent  co největší plus".

Po volbě odcestoval s manželkou Karin do Mnichova na pivní slavnost Oktoberfest. Jeho protikandidát z SPD Franz Maget v Mnichově-Milbertshofenu varoval "před přílišnou mocí CSU", která má v Bavorsku od roku 1962 absolutní většinu a v roce 1974 dosáhla svého nejlepšího výsledku - 62,1 procenta.

Hořká hodina pro SPD

Generální tajemník CSU Thomas Goppel v neděli večer prohlásil, že jeho strana "dostala zřetelný mandát, aby se konečně postarala o pořádek v Berlíně" a že CSU má "zcela jinou výchozí pozici než před 24 hodinami".

Maget v ZDF řekl: "Je to hořká hodina pro SPD a pro mě osobně. Tak velkou porážku prostě nelze jen tak přejít". Finanční expertka Zelených Christine Scheelová nevidí "žádný vliv těchto voleb na celoněmeckou politiku".

Krásné počasí bylo volbám naškodu

Volební účast činila koncem odpoledne o šest procent méně než v tutéž dobu před pěti lety, což zřejmě způsobilo krásné letní počasí. Všeobecně se má zato, že nižší volební účast nahrává CSU, jejíž příznivci jsou disciplinovaní a "z kostela jdou rovnou do volebních místností", zatímco sympatizanti SPD častěji zůstávají doma.

V Mnichově, který je baštou SPD, odvolilo v 16 hodin jen 46,5 procenta voličů (mínus 12 procent), v Norimberku jen 43,7 (mínus 9). Podle předsedy hlavní volební komise letos také méně lidí volilo dopisem.

Volit může každý občan, který v den voleb dovršil 18 let , má nejméně tři měsíce hlavní bydliště v Bavorsku a nebyl zbaven volebního práva. Každý volič má dva hlasy - první dává konkrétnímu kandidátovi a druhý politické straně.

Sněm bude mít o 24 poslanců méně

Nový zemský sněm bude mít o 24 poslanců méně než nynější, a to 180. Z celkového počtu 180 poslanců bylo 92 voleno přímo na zásadě většinového zastoupení (přímý mandát získá ten, kdo má nejvíce hlasů z kandidátů v obvodu) a 88 je zvoleno na základě poměrného zastoupení dle pořadí na stranických kandidátských listinách v sedmi volebních krajích, které jsou totožné s vládními kraji.

Každý kraj má stanoveno, kolik poslanců celkem posílá do sněmu - Horní Bavorsko (57), Dolní Bavorsko (18), Horní Falc (17), Horní Franky (17), Střední Franky (25), Dolní Franky (20) a Švábsko (26).

Reklama

Výběr článků

Načítám