Hlavní obsah

Ve středu naší galaxie je gigantická černá díra

Novinky, rei, alt
LONDÝN
Aktualizováno

V centru galaxie, jejíž součástí je i Sluneční soustava, je obří černá díra, potvrdili němečtí astronomové. Jejich pozorování naznačuje, že galaxie se kolem černých děr formují jako perleťová hmota okolo zrnka písku, napsal server BBC.

Foto: Profimedia.cz

Část Mléčné dráhy

Článek

Němci sledovali pohyb 28 hvězd obíhajících kolem středu Mléčné dráhy z Chile za pomocí dvou teleskopů. Černá díra je 4 000 000krát těžší než Slunce a podle vědců z Max Planckova Institutu z Garchingu se nachází 27 000 světelných let od Země.

„Nepochybně nejsenzačnějším aspektem našeho 16letého studia je empirický důkaz, že masivní černé díry skutečně existují,“ řekl šéf týmu Reinhard Genzel.

Gravitaci černé díry nic neunikne, ani světlo. Podle Roberta Masseyho z britské Královské astronomické společnosti to zní sice hrozivě, zároveň to však naznačuje, že černé díry hrají roli při utváření galaxií, včetně té naší. „Svádějí hmotu dohromady a jestliže je hmota dostatečně hustá, utvářejí podmínky pro formování hvězd,“ řekl.

Mléčná dráha má svůj Sagittarius A

Černá díra je neviditelné seskupení hmoty ve vesmíru s tak silnou gravitací, že pohlcuje vše včetně světla. Může vzniknout kolapsem velké hvězdy, která se zhroutí a její gravitace se obrovsky zvýší. Dalším způsobem vzniku je i shromažďování hmoty, jejíž gravitační pole postupně roste a začíná pohlcovat vše. Existence černé díry je dokázána pozorováním chování objektů v její blízkosti.

O tom, že v centru každé galaxie existuje černá díra, se spekuluje od 80. let. Ta, která má být v centru Mléčné dráhy, byla pojmenována Sagittarius (Střelec) A. Jde o kompaktní objekt, vědci jej pozorovali už dříve a později vyslovili hypotézu, že by mohlo jít o černou díru. Její rozměry byly měřeny několikrát, vědci pokaždé došli k jinému číslu.

Mléčná dráha

Mléčná dráha je stříbrný pás táhnoucí se celou oblohou, jehož svit způsobuje množství hvězd. Lidově se tak označuje také naše galaxie. Je to ale jen její část pozorovatelná ze Země.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám