Hlavní obsah

Soud usvědčil židovské osadníky z přípravy útoku na arabské děti

Novinky, Břetislav Tureček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

JERUZALÉM

Soud v Jeruzalémě ve středu usvědčil tři muže z židovské osady Bat Ajin u Betléma z přípravy pumového útoku na arabskou dívčí školu ve východním Jeruzalémě, kde byli v březnu 2002 náhodou zadrženi policisty. Uvedl to Izraelský rozhlas. "Pokud by bomba explodovala, jak měla, způsobila by újmu na lidech i na majetku," řekl šéf policie Mickey Levy.

Článek

Židovští teroristé byly zadrženi pozdě večer, když chtěli ke škole ve čtvrti at-Túr přistavit auto s náloží. Vybuchnout měla druhý den ráno - časový spínač byl nastaven na 7:35, kdy děti chodí do školy. Soud připsal Šlomu Dvirovi (26), Jardenu Moragovi (25) a Oferu Gamlielovi (43) pokus vraždy a nedovolené ozbrojování, přičemž trest má být vyměřen později.

Podezřelých radikálů je více

Izraelské úřady v současné době vyšetřují několik židovských radikálů, kteří jsou podezřelí z přípravy záškodnických a teroristických útoků proti arabským obyvatelům okupovaného západního břehu Jordánu a anektované části Jeruzaléma.

Například počátkem srpna byli formálně obviněni z nedovoleného ozbrojování židovští osadníci Jicchak Pas a Matitjahu Šavo. Ti byli v polovině července zadrženi, když z osady na západním břehu Jordánu vezli do Jeruzaléma čtyři kilogramy výbušnin.

"Celé je to o pár balíčcích výbušnin ukradených z armádního skladu, které někdo podsunul Pasovi do auta, aby ho zkompromitoval," tvrdil tehdy podle listu Ha‘arec advokát obviněných Naftali Wertzberger. Prokuratura ale věc bere vážně a požádala soud, aby muže "představující hrozbu veřejné bezpečnosti a státu" ponechal ve vazbě.

Otec zastřeleného novorozeněte

Pas byl až do svého zatčení znám především jako otec dívky Šalhevet, kterou ve věku deseti měsíců v březnu 2001 zastřelili v Hebronu arabští teroristé. "Namísto vyšetřování všelijakých (židovských) podzemních skupin by se tajná služba Šin Bet měla zabývat skutečnými nepřáteli Izraele," prohlásil v srpnu při odchodu ze soudní budovy.

Izraelské úřady se také domnívají, že Pas a jeho švagr Šavo vezli výbušniny určené k dalším protiarabským útokům. Existuje rovněž podezření, že se spolupodíleli na přípravě zmíněného neuskutečněného útoku proti arabské škole. Oba muži ale odmítají jakkoli vypovídat či spolupracovat a Pasovi dokonce musel soud nařídit, aby si nechal sejmout otisky prstů.

Židé zavraždili nejméně osm Arabů

Šin Bet varuje, že mezi radikálními osadníky na okupovaném Západním břehu působí nejméně tři židovské teroristické buňky, každá čítající tři muže, které se zabývají násilnými aktivitami proti Palestincům. Od vypuknutí palestinského povstání na podzim 2000 židovští teroristé zavraždili nejméně osm Arabů a řada expertů varuje, že by s urovnáváním situace diplomatickou cestou mohli zintenzívnit činnost.

Reklama

Související témata:

Související články

Arafat přijal demisi premiéra Abbáse

Palestinský vůdce Jásir Arafat přijal demisi, kterou mu písemně předložil premiér Mahmúd Abbás. Potvrdili to poslanci po jednání u Arafata, sdělila v sobotu...

Výběr článků

Načítám