Hlavní obsah

Irácká vláda schválila dohodu o působení vojáků USA v zemi

Irácká vláda v neděli schválila americko-iráckou dohodu, která určuje podmínky působení amerických vojáků v Iráku od ledna 2009. Text ještě musí schválit parlament, v němž má dohoda mnoho odpůrců, uvedla agentura AP. Podle úmluvy američtí vojáci odejdou z Iráku nejpozději do konce roku 2011. Nově zvolený americký prezident Barack Obama ale v předvolební kampani slíbil, že to bude dříve, do poloviny roku 2010.

Článek

Pro dohodu zvedlo ruku 27 přítomných ministrů. Zbylých deset se jednání nezúčastnilo. Pro schválení byla potřebná dvoutřetinová většina.

O textu, který měl být původně schválen v létě, se vyjednávalo skoro rok. Iráčané prosadili mnoho změn a donutili americkou stranu vyjmout pasáž, podle níž bylo možné pobyt armády prodloužit za rok 2011 v případě, že o to Bagdád požádá.

Mnoho Iráčanů včetně četných poslanců ale přesto není s textem spokojeno. Přejí si časnější odsun americké armády. USA teď mají v Iráku asi 150 000 mužů a žen.

Slouží v rámci mezinárodní koalice a pod mandátem OSN, který vyprší koncem roku. Nahradit ho mají bilaterální dohody. Bagdád už začal vyjednávat také s Londýnem. Britský kontingent v Iráku je po americkém druhý největší, čítá 4 000 vojáků, kteří slouží na základně u Basry a účastní se jenom výcviku Iráčanů, nikoli bojových akcí.

Reklama

Výběr článků

Načítám