Hlavní obsah

Kanadu překvapil brzký sníh, v Řecku je nejtepleji za 30 let

– OTTAWA/ATÉNY

Předčasný příchod zimy s množstvím mokrého sněhu zasáhl ve středu některé provincie na východě Kanady. Těžký sníh zpřetrhal řadu elektrických vedení a v důsledku toho zůstalo v provinciích Québec a Ontario na sto tisíc lidí bez proudu. V Řecko zase panují nejvyšší teploty za posledních 30 let.

Článek

Sněhová bouře zasáhla Kanadu od východu a postupovala do vnitrozemí. Během několika minut napadlo až 30 centimetrů sněhu, který způsoboval i dopravní problémy. V loňském roce, který patřil k nejbohatším na sníh za posledních 30 let, přišla první velká sněhová bouře do Kanady až 16. listopadu.

V provincii Québec zůstalo bez elektřiny 73 000 lidí, v sousední provincii Ontario pak 22 000 lidí. Většina vedení byla během dne opravena.

V Řecku prý panují nejvyšší teploty za posledních 30 let

Kdo si chce užít léta na přelomu října a listopadu by měl naopak zamířit do Řecka. Meteorologové podle agentury DPA hlásí, že čtvrteční průměrná teplota se na celém území Řecka pohybuje kolem 27 stupňů Celsia.

Průměrná teplota posledních dnů v říjnu je prý v Řecku na 20 stupních. "Tak vysoké teploty už jsme neměli posledních 30 let," uvedl podle DPA meteorolog Dimitris Ziakopoulos. Podle něj způsobuje nezvykle vysoké teploty příchod teplé fronty ze Severní Afriky. O víkendu mají prý teploty ještě vzrůst - na Krétě prý bude až 30 stupňů Celsia.

Není to ale celá jižní Evropa, kde je teplo. První sníh naopak napadl ve Španělsku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám