Hlavní obsah

Alternativní energie ohrozí výlučné postavení Ruska, tvrdí expert

Novinky, nka, RIA Novosti
NEW YORK

Alternativní zdroje energie možná už v blízké budoucnosti ohrozí výjimečné postavení Ruska na evropském a světovém trhu s ropou a zemním plynem. V rozhovoru pro agenturu RIA Novosti to prohlásil Ken Goldstein, ekonom výzkumné organizace Conference Board.

Foto: Viktor Korotayev, Reuters

Rusko je jedním z největších světových dodavatelů ropy a zemního plynu

Článek

„Jakmile se cena kilowattu elektřiny z alternativních zdrojů srovná s cenou energie, vyrobenou z uhlovodíků, trh s ropou a zemním plynem se zhroutí. K tomu dojde za dva až pět let,“ odhadl Goldstein.

Ceny ropy přitom v současnosti stále padají, ve středu byly nejnižší za posledních 13 měsíců. „Ruská ekonomika dlouhodobý pokles ceny nevydrží, na to je na vývozu ropy a zemního plynu příliš závislá,“ podotkl.

Rusko si podle něj plně neuvědomuje možnosti alternativních zdrojů ani to, jak se odrazí ve světových cenách ropy v nejbližší budoucnosti. „Zdá se mi, že Rusko se více zajímá o problémy v Abcházii a Jižní Osetii než o nutnost okamžitě začít s diverzifikací ekonomiky,“ dodal Goldstein.

Odhady budoucí závislosti na ropě se u různých organizací liší. Podle ruské akademie věd budou tradiční zdroje energie dominovat ve spotřebě i v následujících letech, do roku 2030 by měly tvořit 80 procent ve světě spotřebované energie.

Mezinárodní agentura pro energii odhaduje, že v polovině 21. století by 50 procent energie mělo pocházet z obnovitelných zdrojů, pokud chce lidstvo bojovat s následky globálního oteplování. V současnosti však energie z obnovitelných zdrojů uspokojuje jen asi 5 procent světové poptávky.

Reklama

Související témata:

Související články

Dodávky ropy z Ruska jsou stále omezené

Rusko stále neupravilo dodávky ropy do ČR na původní úroveň. A velmi pravděpodobně tak neučiní ani v následujících dnech. Od začátku července země přišla o 240...

Ceny ropy jsou nejníže za poslední rok

Světové ceny ropy spadly na nejnižší úroveň za poslední rok. Podle CNN se během pátečního obchodování v Asii prodával barel americké lehké ropy kolem 83...

Výběr článků

Načítám