Hlavní obsah

Soudní dvůr zakázal Rusku i Gruzii etnickou diskriminaci

ČTK, nka, RIA Novosti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

HAAG

Mezinárodní soudní dvůr(MSD) ve středu nařídil Rusku a Gruzii, aby se zdržely jakýchkoli projevů etnické diskriminace v Jižní Osetii a Abcházii a v dalších gruzínských oblastech, kde je přítomna ruská armáda. Oznámila to agentura AFP.

Foto: Umit Bektas, Reuters

Gruzínští vojáci před budouvou, z níž odešla ruská armáda.

Článek

Gruzie u soudu obžalovala Rusko z porušení mezinárodní konvence o odstranění rasové diskriminace, žalobu k MSD podala 12. srpna. Podle žaloby „od počátku devadesátých let, společně s separatistickými silami a žoldnéři v gruzínských regionech Jižní Osetie a Abcházie, Ruská federace systematicky prováděla politiku etnické diskriminace, namířenou proti etnickým Gruzínům a jiným skupinám obyvatelstva v těchto oblastech“.

Ruská strana se hájila tím, že se konvence na gruzínskou žalobu nevztahuje. „A pokud přece v Jižní Osetii a Abcházii byla konvence porušena, nelze to spojovat s Ruskem, protože Rusko nemá pod kontrolou vedení těchto oblastí,“ řekl zástupce ruského ministerstva zahraničí Roman Kolodkin.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám