Hlavní obsah

Zbraně do Súdánu dodávalo i Slovensko

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

NEW YORK/CHARTÚM

Zbraně do Súdánu, na jehož západní oblast Dárfúr uvalila OSN v roce 2004 zbrojní embargo, dodávaly v posledních letech kromě Číny i Írán, Rusko a dalších devět zemí, včetně Slovenska. Píše o tom agentura Reuters s odvoláním na zprávu organizace Human Rights First.

Článek

Organizace na ochranu lidských práv už dlouhou dobu kritizují Čínu za zbrojní dodávky vládě v Chartúmu, čímž podle nich tato asijská země nepřímo podporuje konflikt v západosúdánském Dárfúru. Podle Human Rights First dodala Čína Súdánu od roku 2004 zbraně v hodnotě desítek milionů dolarů.

Méně známým dodavatelem zbraní do Súdánu je podle organizace Írán, který v posledních letech údajně poslal do Súdánu zbraně a tanky v hodnotě 12 milionů dolarů (zhruba 218 milionů korun). Organizace čerpala údaje pro svou zprávu z veřejných databází s informacemi o zbrojních dodávkách do Súdánu. Súdánská vláda zprávu odmítá jako nepravdivou, nepopírá však, že ze světa dováží zbraně.

Údaje Human Rights First označili za věrohodné někteří západní diplomaté. Podotýkají, že Írán se snaží se Súdánem utužit vzájemné vztahy a prohloubit vojenskou spolupráci.

Zbraně z ČR nechybějí

Dalším dodavatelem zbraní do Súdánu je podle zprávy Rusko, které zemi od roku 2004 prodalo 33 vojenských letounů a údajně poskytlo súdánské armádě zvláštní výcvik. Indie tvrdí, že Súdánu dodala zbraně v hodnotě 200.000 dolarů, zpráva však uvádí, že v roce 2005 poskytla Chartúmu zbrojní zakázky v hodnotě více než 17 milionů dolarů (zhruba 309 milionů korun).

Slovensko podle organizace prodalo do Súdánu zbraně například v letech 2005 a 2006.

Zbraně do Súdánu v nedávné minulosti údajně dodávaly také Bělorusko, Kypr, Keňa, Saúdská Arábie, Senegal, Španělsko a Turecko. Mezi země, jejichž zbraně se octly v Súdánu nepřímo, tudíž ne přímým prodejem, patří i Česká republika.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám