Hlavní obsah

Na thajsko-kambodžské hranici vypukly boje

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PREAH VIHEAR
Aktualizováno

Na thajsko-kambodžské hranici vypukla ve středu odpoledne místního času přestřelka mezi vojáky obou zemí. Mluvčí thajské armády Kevkumnerd uvedl, že se bojovalo 40 minut. Nyní prý velitelé vyjednávají o příměří.

Foto: Chor Sokunthea, Reuters

Kambodžští vojáci při hranici s Thajskem

Článek

Přestřelku potvrdili i očití svědci z řad novinářů. "Všude je slyšet střelba," uvedl přítomný fotograf agentury Reuters. "Nad hlavou mi prolétla raketa směřující z Thajska a dopadla na zem. Musím si najít bezpečný úkryt," dodal.

Mluvčí thajské armády Sunsern Kevkumnerd informoval, že jeden kambodžský voják byl při přestřelce zabit a několik dalších utrpělo zranění. Zraněni byli i čtyři thajští vojáci.

Thajci opouštějí Kambodžu

Ze zahájení palby se obviňují obě strany navzájem. Thajský ministr zahraničí Sompong Amornvivat vyzval více než 1500 thajských občanů pobývajících v Kambodži, aby zemi co nejdříve opustili.

V Bangkoku jsou připravena dopravní letadla pro evakuaci Thajců žijících v pohraničním regionu, "pro případ, že by napětí přerostlo ve vojenský konflikt". Na leteckých základnách po celém Thajsku byly uvedeny do pohotovosti bojové letouny pro možnou podporu armádních operací na hranicích.

Eskalace napětí je výsledkem dlouholetých sporů o území kolem 900 let starého chrámu Preah Vihear. Samotný chrám, který patří mezi památky chráněné Unesco, mezinárodní soud v roce 1962 přiklepl Kambodži.
V červenci se vztahy obou zemí zhoršily poté, co kambodžské jednotky zadržely tři Thajce, kteří na území chrámu vnikli. Od té doby jsou na obou stranách hranice soustředěny stovky vojáků. V srpnu se sice obě země dohodly na jejich částečném stažení, minulý týden ale Kambodža obvinila thajskou armádu z vyslání dalších jednotek do oblasti.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám