Hlavní obsah

Rwanda už nechce vyučování ve francouzštině

Novinky, nka, The Guardian
KIGALI

Rwanda se chystá ze škol vytlačit francouzštinu z pozice vyučovacího jazyka, v budoucnu bude vyučování probíhat pouze v angličtině. Dosud si přitom tamní děti mohly mezi oběma jazyky vybrat.

Foto: Eric Thayer, Reuters

Rwandský prezient Paul Kagame na 63. zasedání Valného shromáždění OSN v New Yorku

Článek

Bývalá belgická kolonie se tak snaží vymanit z francouzského vlivu a stát se členem britského společenství Commonwealth. Pokud bude přijata, stane se Rwanda po Mozambiku teprve druhou členskou zemí, která v minulosti nebyla britskou kolonií.

Odklon od francouzštiny je pokračováním rozkolu mezi Rwandou a Francií, který odstartovala francouzská podpora režimu Hutů v první polovině devadesátých let, během kterého bylo vyvražděno na 800 tisíc příslušníků menšinového kmene Tutsiů. Už před dvěma lety Rwanda přerušila diplomatické styky s Francií, vyhostila frncouzského velvyslance a uzavřela francouzské kulturní středisko.

Konečný termín přechodu na angličtinu ve školách nebyl stanoven, nejdříve musí vláda zajistit dostatek kvalifikovaných učitelů. Angličtina je vedle francouzštiny oficiálním jazykem od roku 1994, kdy byla svržena extremistická vláda příslušníků kmene Hutu. Dnes je v módě zejména mezi Tutsii, kteří v ní vidí možnost, jak se distancovat od frankofonního vlivu, spojeného s nenáviděným režimem Hutů.

Reklama

Související články

Rwanda obvinila Francii z podílu na genocidě

Rwanda v úterý obvinila Francii z aktivní role při genocidě z roku 1994. Vládní zpráva uvádí, že Francie věděla o přípravách čistek a pomáhala vycvičit milice...

Výběr článků

Načítám