Hlavní obsah

Britský ministr prý svým vlivem pomohl ruskému oligarchovi k miliónům

Novinky, nka
LONDÝN

Britský ministr podnikání a bývalý eurokomisař Peter Mandelson čelí obvinění z poskytnutí obchodních výhod ruskému miliardáři Olegu Děripaskovi. Hliníkárenský magnát díky nim údajně ročně ušetří 117 miliónů liber (přes 3,5 miliardy korun). Napsal to britský deník The Times.

Článek

Mandelson se měl z pozice evropského komisaře pro obchod zasadit o to, že unie snížila dovozní cla na hliník. Z nižších cel těžila hlavně Děripaskova společnost Rusal, největší světový výrobce hliníku. Nyní Mandelson čelí obvinění ze střetu zájmů - v létě ho údajně ruský miliardář hostil na své jachtě. Podle jiného zdroje Děripasku navštívil dokonce doma v Rusku.

Mandelson, který byl do funkce ministra podnikání jmenován minulý týden, konflikt zájmů odmítá. "Navzdory přátelskému vztahu k panu Děripaskovi byl na jachtě pouze v roli eurokomisaře,“ uvedl Mandelsonův mluvčí. Připustil, že se Brit na jachtě ukázal na oligarchově večírku. Odmítl však potvrdit spekulace o tom, že se ministr na palubě zdržel přes noc.

Mandelsonovy styky s vlivnými lidmi zavdaly příčinu k pochybnostem už v minulosti. V roce 1998 musel odstoupit z funkce ministra obchodu a průmyslu kvůli přijetí bezúročné půjčky ve výši 373 tisíc liber (téměř 12 miliónů korun) od kolegy ve vládě. Na úřad ministra rezignoval ještě jednou o tři roky později. Tentokrát proto, že pomohl bohatému indickému podnikateli získat britský pas.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám