Hlavní obsah

Sojuz s americkým turistou odstartoval k ISS

Z kosmodromu Bajkonur v Kazachstánu v neděli ráno odstartovala ruská kosmická loď Sojuz, na jejíž palubě jsou ruský kosmonaut Jurij Lončakov, jeho americký kolega Michael Fincke a také americký turista Richard Garriott. Jejich cílem je Mezinárodní vesmírná stanice (ISS).

Článek

Garriott je syn bývalého amerického kosmonauta Owena Garriotta. Je to poprvé, co do vesmíru letí potomek někoho, kdo už tam byl. Za letenku do vesmíru zaplatil 30 milionů dolarů (asi 540 miliónů korun). Na ISS má strávit týden a vrátit se s dosavadní posádkou stanice. Během letu k ní bude mít za úkol kontrolu fungování komunikačních systémů.

Podle dřívějších informací agentury Space Adventures, která se specializuje na výlety bohatých klientů, je Garriott prvním "komerčně aktivním" vesmírným turistou. Na ISS chce provádět vědecké experimenty. Například biotechnologická společnost, jejímž spoluzakladatelem je jeho otec, má zájem, aby provedl ve vesmíru experimenty s proteiny.

Multimilionář Garriott vyvíjí počítačové hry. Jeho otec, kterému je nyní 77 let, strávil v roce 1973 na první americké vesmírné stanici Skylab 59 dní a potom v roce 1983 byl členem posádky raketoplánu Columbia.

Reklama

Výběr článků

Načítám