Hlavní obsah

Japonsko kritizovalo USA kvůli Severní Koreji

Japonsko ústy ministra financí Šoičiho Nakagawy v neděli protestovalo proti americkému rozhodnutí odstranit Severní Koreu ze seznamu zemí podporujících terorismus, označilo jej za politováníhodné. Podle ministra tím oslabila pozice Tokia při jednáních o osudu dvou desítek Japonců unesených do KLDR. Jižní Korea naopak krok USA uvítala.

Článek

Severokorejská rozvědka zavlekla v 70. a 80. letech do KLDR 17 Japonců, jež později využívala při výcviku svých agentů, kteří se od unesených učili japonštinu a japonské reálie. Pět unesených se vrátilo do vlasti, osm dalších údajně zahynulo při nehodách. Únos zbývajících čtyř Pchjongjang popírá. Tokio ale informace o úmrtích nepovažuje za věrohodné a požaduje jejich prošetření, případně návrat dosud žijících unesených do země.

K vyšetření případu unesených chce Japonsko Severní Koreu přimět prostřednictvím ekonomických sankcí. Vymazání KLDR z teroristického seznamu ale podle Tokia účinnost sankcí oslabí, protože mimo jiné umožní Pchjongjangu žádat o půjčky u mezinárodních institucí.

Hlavní jihokorejský jaderný vyjednávač Kim Suk v neděli americké rozhodnutí uvítal. Zároveň ale prohlásil, že KLDR musí okamžitě obnovit práce na rozebírání svých jaderných zařízení.

Severní Korea se k jejich demontáži zavázala v rámci šestistranných jednání se svým jižním sousedem, USA, Ruskem, Čínou a Japonskem, v srpnu ale práce zastavila a začala komplex na výrobu plutonia v Jongbjonu obnovovat. Svůj krok zdůvodnila tím, že se ji Spojené státy zdráhaly odstranit ze seznamu zemí podporujících terorismus. To USA učinily v sobotu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám