Hlavní obsah

USA vyškrtly Severní Koreu z teroristického seznamu

Aktualizováno

USA v sobotu vyškrtly Severní Koreu ze svého seznamu zemí podporujících terorismus. Stalo se tak poté, co Severní Korea přistoupila na všechny požadavky týkající se inspekce jejích jaderných zařízení. Oznámilo to americké ministerstvo zahraničí.

Foto: Jim Young , Reuters

Americký prezident George Bush

Článek

Mluvčí ministerstva zahraničí Sean McCormack uvedl, že dohoda na inspekcích byla dosažena po jednáních mezi představiteli USA a KLDR a po konzultacích s Čínou, Jižní Koreou, Ruskem a Japonskem. To však ústy ministra financí Šoičiho Nakagawy označilo americké rozhodnutí za politováníhodné. Podle něj tím oslabilo pozici Tokia při jednáních o osudu dvou desítek Japonců, kteří byli v 70. a 80. letech uneseni do KLDR, uvedla agentura Reuters.

Podle zdrojů citovaných agenturou EFE má vyřazení KLDR z uvedeného seznamu podporu celé americké vlády včetně prezidenta George Bushe, ale mohlo by narazit na odpor v americkém Kongresu.

"Ministryně zahraničí (Condoleezza Riceová) anulovala zmínku o Severní Koreji jako státu podporujícím terorismus," řekl McCormack na tiskové konferenci. Krátce předtím oznámil, že bylo dosaženo dohody o způsobech kontroly jaderného odzbrojení Severní Koreje a jejích aktivit spojených s plutoniem a s uranem. Severní Korea podle McCormacka také obnoví demontáž svých jaderných kapacit.

Plán kontroly severokorejských jaderných zařízení podle něho obsahuje "všechny prvky, které jsme chtěli". Podle agentury AFP je cílem tohoto ujišťování čelit kritikům, kteří říkají, že vláda prezidenta George Bushe chtěla dosáhnout dohody se Severní Koreou za každou cenu, aby se mohla krátce před odchodem vykázat diplomatickým úspěchem, jichž měla málo.

Některé sankce stále platí

Severní Korea mimo jiné přistoupila na to, že otevře svá jaderná zařízení mezinárodním inspektorům a přizná Mezinárodní agentuře pro atomovou energii významnou roli při ověřování svých aktivit v jaderné oblasti.

McCormack ale dodal, že nadále platí četné sankce, jimž je KLDR vystavena kvůli svému jadernému pokusu z roku 2006, podílu na šíření jaderných zbraní, porušování lidských práv a svému statusu komunistické země.

KLDR je podobně jako Írán a předtím Irák podezřívána, že cílem jejího jaderného programu je získat jadernou zbraň. KLDR se na seznamu ocitla kvůli údajnému podílu na atentátu na jihokorejský dopravní letoun, v jehož troskách v roce 1987 zahynulo 115 lidí.

Reklama

Výběr článků

Načítám