Hlavní obsah

Severní Korea ukázala údajně nové snímky Kim Čong-ila

Novinky, znk
Aktualizováno

Severokorejská televize v sobotu odvysílala snímky prezidenta Kim Čong-ila (66). Jde o první diktátorovy fotografie za bezmála dva měsíce, není však jasné, kdy byly pořízeny. Tamní úřady se tak snaží zamezit spekulacím, podle kterých je diktátor těžce nemocný.

Článek

Kim Čong-il je na fotografiích zachycen během inspekce jedné vojenské jednotky. Stanice BBC podotkla, že prezident, který má na sobě svou typickou vojenskou uniformu, vyhlíží na snímcích poměrně zdravě. Severokorejská agentura KCNA dodala, že vůdce pochválil vojáky za jejich připravenost čelit " nepřátelským manévrům".

Tajné služby Jižní Koreje před časem uvedly, že severokorejský diktátor utrpěl mrtvici a je po operaci. Kim Čong-il se ale podle KCNA na začátku října v Pchjongjangu přišel podívat na fotbalový zápas mezi univerzitou pojmenovanou po jeho otci, zakladateli KLDR Kim Ir-senovi a železniční vysokou školou.

Snímek prezidenta Kim Čong-ila, který odvysílala severokorejská televize.foto: ČTK/AP

Kim naposledy veřejně vystoupil v polovině srpna. Poté, co začátkem minulého měsíce chyběl při vojenské přehlídce k 60. výročí KLDR, zesílily pověsti, že je ve vážném zdravotním stavu. To ovšem Severokorejci rázně popřeli.

Spekulace se objevily v obtížné době mezinárodních rozhovorů o severokorejském jaderném programu. Pchjongjang se loni zavázal, že se svých A-projektů vzdá, ale tento týden pohrozil, že je chce opět spustit odvetou za to, že jej USA nevyškrtly ze seznamu států podporujících terorismus. Stanice Skynews ale v sobotu informovala o tom, že americký prezident George Bush rozhodl, že Severní Koreu ze seznamu odstraní. Tamní vláda mu totiž údajně dala záruky ohledně svých jaderných aktivit.

Reklama

Výběr článků

Načítám