Hlavní obsah

Osvětimské výročí - mezník ve vztazích Německa a Židů

Novinky, Vladimír Plesník, DPA
BERLÍN

Vztahy mezi německou vládou a Ústřední radou Židů dostaly nový právní základ: státní smlouva, kterou v pondělí, v Den obětí nacismu a holocaustu, podepsali kancléř Gerhrad Schröder a předseda rady Paul Spiegel, upravuje budoucí kulturní a sociální spolupráci. Přesně před 58 lety sovětská armáda osvobodila nacistický koncentrační tábor v Osvětimi.

Foto: Břetislav Šťasta
Článek

Stát se v ní zavazuje vyčlenit ročně na podporu 83 židovských obcí tři milióny eur (asi 93 miliónů korun), tedy třikrát víc než dosud. Financována bude i vysoká škola židovských studií při Ústřední radě a centrální archiv v Heidelbergu.

"Smlouva je významným signálem důvěry v naši demokracii," řekl Schröder a slíbil židovské komunitě, že jeho kabinet pro ni bude spolehlivým partnerem. Spiegel hovořil o historickém dni, ale varoval zároveň před stále znepokojivějšími a otevřenějšími projevy antisemitismu.

Počet Židů žijících v Německu vzrůstá

Ústřední rada Židů je politickým zastoupením židovského společenstva ve Spolkové republice. V roce 1950 založená střešní organizace sdružuje 20 židovských zemských organizací a 83 obcí. Předseda Paul Spiegel (65) z Düsseldorfu podobně jako jeho předchůdce Ignatz Bubis přežil holocaust.

V Německu žije asi sto tisíc Židů, což je především díky přistěhovalectví z někdejšího Sovětského svazu trojnásobek v porovnání se stavem z počátku devadesátých let. Spiegel odhaduje, že počet vzroste do čtyř let na 120 tisíc. Židovská komunita čítala před nástupem Hitlera k moci na 600 tisíc lidí.

Reklama

Výběr článků

Načítám