Hlavní obsah

Nebezpečnou chemikálii obsahuje v Číně i běžné mléko

PEKING

Skandál kolem čínského sušeného kojeneckého mléka se dále rozšiřuje. Poté, co čínská vláda nařídila kontrolu mléčného průmyslu v celé zemi, byla kontaminace průmyslovou látkou melaminem zjištěna v téměř deseti procentech vzorků tekutého mléka odebraných ve třech největších čínských mlékárnách.

Foto: Reuters

Čínské nemocnice zasáhl nápor rodičů s dětmi, kteří požadují vyšetření kvůli podezřením na požívání melaminem kontaminovaného mléka.

Článek

Doslova obří aféra hýbe čínským mléčným průmyslem a celou Čínou. Zprvu se zdálo, že se na čínském trhu objevuje melalinem kontaminované mléko pouze v sušené podobě. V pátek však čínské ministerstvo zdravotnictví zveřejnilo výsledky vyšetřování, sestávajícího se z odebírání vzorků všech mléčných výrobků a došlo k závěru, že každý desátý mléčný výrobek je melaminem kontaminován či nesplňuje potřebné potravinářské normy.

Mléčný průmysl v Číně tak po aféře s kontaminovaným sušeným mlékem dostává další ránu, která se může rozvinout doslova v apokalypsu. Vláda čelí kritice veřejnosti kvůli nepavidelným kontrolám kvality běžných spotřebitelských produktů, potažmo pak vlně paniky rodičů, kteří již nevědí, čím mají své děti krmit.

Vláda mlží

Vláda v čele premiérem Wen Ťia-paem podle pozorovatelů situaci spotřebitelům nikterak neulehčuje. Sám premiér ve svém čtvrtečním projevu vyzval čínská média a novináře, aby celou kauzu příliš nepitvali a označil události posledních dní jako zveličené, přičemž ubezpečoval spotřebitele, že vláda má nyní mléčný trh pod kontrolou.

"Nynější skandál dokazuje, že mléčný průmysl potřebuje víc než jen nárazové kontroly a zatýkání těch, kdo poruší pravidla," řekl novinářům právník Kuan An-pching, který se v prostředí mléčného průmyslu pohybuje.

"Farmáři chovající krávy na mléko jsou vydáni na milost mléčným banditům, místním šéfům, kteří kontrolují ceny a do mléka přidávají cokoli, aby maximalizovali zisky," dodal Kuan. "Začalo to ředěním vodou, pak přišly chemické látky včetně prošlých antibiotik, aby se mléko při dlouhé přepravě ke zpracování nekazilo."

V souvislosti s aférou okolo čínských mléčných produktů bylo zadrženo již 12 osob, přičemž celkový počet obviněných je podle čínských úřadů 18.

Celkem už v Číně na následky požití kontaminovaných mléčných produktů zemřeli čtyři kojenci, nemocných je více než 6300 dětí a 158 z nich trpí akutním selháním ledvin.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám