Hlavní obsah

Na Tchaj-wan se přihnal tajfun, míří k pobřeží Číny

Tchaj-wan zasáhl v neděli tajfun Sinlaku. Přinesl silný vítr a prudké deště, zaplavil nízko položené oblasti ostrova. Podle agentury AP sesuvy půdy narušily automobilovou dopravu, jezdit přestala železnice a zrušeno muselo být několik vnitrostátních letů. Zatím nejsou žádné zprávy o mrtvých nebo zraněných.

Foto: Reuters

Následky tajfunu Sinlaku

Článek

Sinlaku, který dostal jméno podle mikronéské bohyně, udeřil na pevninu v časných ranních hodinách místního času (sobota 19:30 SELČ), ale rychle se otočil a zamířil zpátky nad moře. "Nyní je nad oceánem v blízkosti našeho pobřeží," oznámili oficiální činitelé tchajwanského meteorologického úřadu. "Mohl by se pohnout severním směrem, ale nevylučujeme ani další úder na Tchaj-wan."

Kvůli tajfunu přestaly létat spoje na vnitrostátních linkách, zastavily se vlaky a několik horských silnic zablokovaly sesuvy půdy. Záplavy hrozí na 55 řekách a více než 1 000 lidí už bylo preventivně evakuováno.

Na tajfun už se připravuje i kontinentální Čína, která nechala evakuovat z nízko položených oblastí provincií Fu-ťien a Če-ťiang více než 170 000 lidí. Podle varování čínských meteorologů by v neděli mohl pobřeží Číny zasáhnout vítr dosahující síly hurikánu a prudké deště.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám