Hlavní obsah

Pumové útoky v Dillí: nejméně 18 mrtvých a 50 zraněných

– DILLÍ • Aktualizováno

Nejméně osmnáct mrtvých a 50 zraněných si vyžádala série pumových útoků, které v sobotu otřásly indickou metropolí Dillí. Oznámila to agentura Reuters. K útokům se přihlásila islamistická teroristická skupina Indičtí mudžáhidové.

Foto: Reuters, Reuters

Jedno z míst v Dillí těsně po výbuchu.

Článek

Stejná skupina v prohlášení zaslaném elektronickou poštou agentuře PTI uvedla, že nese odpovědnost i za sérii pumových atentátů v Ahmadábádu na východě země, při nichž v červenci zahynulo 45 lidí.

Lokální televizní stanice CNN-IBN oznámila, že rovněž dostala těsně před explozemi e-mail tohoto znění: "Ve jménu Alláha, Indičtí mudžáhidové znovu udeří. Dělejte, co umíte. Zastavte nás, jestli to dokážete."

Podle starosty Dillí Artiho Mehry vybuchlo v sobotu večer místního času ve městě nejméně sedm náloží. Podle policejních zdrojů ale nebyly příliš silné. Další dvě bomby prý policie včas zneškodnila, z toho jednu před ostře hlídaným sídlem parlamentu.

Výbuchy na přelidněných tržištích 

"Vyšel jsem si vypít čaj, když najednou všechno přede mnou zčernalo," líčil agentuře AFP bezpečnostní strážce Gulab Singh. "A pak se všichni dali na útěk."

Nálože vybuchovaly ve zhruba minutových intervalech především na přelidněných tržištích v centru města a na parkovišti. Výbuchy nastaly ve frekventovaném centru Dillí, dvě nálože explodovaly přímo v "srdci" Dillí, na náměstí Connaught Place s nesčetnými obchody a restauracemi, hojně navštěvovanými turisty. Nejméně tři nálože explodovaly na přelidněných tržištích, další na parkovišti.

Skupina Indičtí mudžáhidové byla neznámá až do letošního května, kdy o sobě poprvé dala vědět přihlášením k odpovědnosti za sérii pumových útoků v západoindickém městě Džajpúr. Zabito při nich bylo 61 osob.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám