Hlavní obsah

Mladič vzkázal vládě: Přijďte a zatkněte mě

DPA, vpl
BĚLEHRAD

Bývalý vojenský velitel bosenských Srbů Ratko Mladič vzkázal vládě: „Přijďte a zatkněte mě“. Podle bosenskosrbského deníku Glas Srpske hledaný Mladič jedná se srbskou vládou o svém dalším osudu prostřednictvím vyjednavače.

Foto: Profimedia.cz

Bývalý vojenský velitel bosenských Srbů Ratko Mladić

Článek

Podle policejních zdrojů srbská tajná služba zná místa Mladičova pobytu v Srbsku, takže ho minulý týden srbský ministr obrany Dragan Šutanovac vyzval, aby se dobrovolně vzdal.

„Pokud je Mladič opravdu hrdinou, za kterého ho považují jeho stoupenci, pak se vydá spravedlnosti,“ uvedl Šutanovac. Mladiče údajně vystopovali už před třemi týdny a vláda se v současnosti pokouší vyjednávat, aby se vzdal dobrovolně.

„Akce na jeho zadržení by mohla být vysoce riskantní,“ uvedl zdroj z bezpečnostních struktur s tím, že na rozdíl od exprezidenta Republiky srbské v Bosně Radovana Karadžiče, zatčeného v červenci, Mladiče hlídají osobní strážci.

Deník Glas javnosti napsal, že pokud se Mladič odmítne vzdát, „bude se muset najít vhodný okamžik pro jeho zatčení s odhledem na možné reakce veřejnosti. Proto srbský parlament odložil své zasedání“.

Navzdory zatykači vydaného Mezinárodním trestním tribunálem pro bývalou Jugoslávii (ICTY) se generál Mladič pohyboval až do počátku roku 2002 v Bělehradě i na veřejnosti. Srbská justice minulý měsíc zveřejnila adresy bytů a domů, v nichž se až do počátku roku 2006 skrýval díky podpoře bývalých armádních kolegů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám