Hlavní obsah

Indický soud rozhodne o českých vědcích až v září

Právo, orh

Až na čtvrtek 4. září byl v indickém Dárdžilingu v sobotu odročen soud s českými entomology Emilem Kučerou (52) a Petrem Šváchou (51), které obžaloba viní z nepovoleného sběru hmyzu a ilegálního vstupu do národního parku Singalila.

Článek

„V sobotu snad skončilo projednávání případu, ale kromě několika otázek nám dvěma, na které jsme odpověděli v tom smyslu, že obžalobu podle Wildlife Protection Act odmítáme, sestávalo hlavně z právních argumentů, z velké části procesních, kterým nerozumíme, takže o nich nemůžeme podat žádné relevantní informace,“ sdělil Právu z Indie Petr Švácha.

Poznamenal, že další soudní stání je stanoveno na čtvrtek 4. září. „Doufáme, že už padne rozhodnutí, ale stále si nikdo netroufne říci jaké,“ dodal Švácha. Hlavním argumentem obžaloby je údajné přiznání obou badatelů, že vstoupili do národního parku a se sebraným hmyzem chtěli obchodovat.

Přírodovědci však už druhý den po zatčení upozornili, že si policie od nich vyžádala dvě desítky bianko podepsaných papírů, údajně pro vyhotovení seznamu zabavených předmětů a zařízení. Na ně bylo podle nich „přiznání“ dopsáno.

Reklama

Výběr článků

Načítám