Hlavní obsah

VIDEO: Obama slíbil napravení Bushových chyb 45 let po Lutheru Kingovi

– DENVER • Aktualizováno

Prezidentský kandidát americké Demokratické strany Barack Obama přednesl ve čtvrtek večer projev na stadiónu v Denveru, kterým přijal prezidentskou nominaci. Před 75 tisíci diváky na stadiónu a milióny lidí u televize slíbil, že v případě zvolení napraví ekonomické chyby minulých osmi let vlády republikánů, ukončí válku v Iráku, ale zároveň dokončí boj proti Al-Kajdě v Afghánistánu a obnoví pověst USA v zahraničí.

Článek

Nominační projev přednesl první černošsí kandidát na den přesně 45 let poté, co významný černošský aktivista Martin Luther King pronesl u Lincolnova memoriálu ve Washingtonu svou slavnou řeč se slovy "Měl jsem sen" hovořící o rasové rovnosti a toleranci v USA.

Obama kladl důraz na témata, která budou klíčová v jeho kampani do listopadových voleb, totiž na pomoc ekonomicky strádající střední třídě Američanů, na svou schopnost zajistit Americe bezpečnost a na to, že případné vítězství jeho republikánského soupeře Johna McCaina by ve skutečnosti znamenalo třetí volební termín pro prezidenta George Bushe.

Barack Obama hovoří k 75 tisícům diváků na stadiónu v Denverufoto: ČTK/AP

"Scházíme se zde v době, kdy je náš národ ve válce, naše ekonomika je rozbouřená a americká naděje je znovu ohrožena. Jsme zde, protože tuto zemi milujeme příliš na to, abychom dopustili, aby příští čtyři roky vypadaly stejně jako těch osm minulých. Čtvrtého listopadu musíme povstat a říci: Osm stačilo," řekl s připomínkou data prezidentských voleb.

Bush prý zničil odkaz budovaný generacemi Američanů

Spojil svého republikánského soupeře Johna McCaina s politikou George Bushe, když řekl: "Neříkejte mi, že demokraté nebudou bránit tuto zem. Neříkejte, že nám demokraté nezajistí bezpečí. Bushova a McCainova zahraniční politika zničila odkaz budovaný generacemi Američanů - demokratů i republikánů - a my tento odkaz obnovíme."

Ujistil také, že jako vrchní velitel ozbrojených sil nebude nikdy váhat, půjde-li o obranu národa, ale že vojáky pošle do boje jedině s jednoznačným úkolem, náležitým bojovým vybavením a také zárukami na péči a výhody po návratu.

Prohlásil, že ukončí válku v Iráku, zastaví závislost USA na blízkovýchodní ropě a že je připraven obnovit "přímou diplomacii, která zabrání Íránu získat jaderné zbraně".

Obama byl oficiálně jmenován kandidátem na sjezdu své strany ve středu a ve čtvrtečním projevu nominaci přijal slovy: "Přijímám vaši nominaci na prezidenta Spojených států s velkou vděčností a pokorou. Stal se prvním černochem, který se bude ucházet o funkci hlavy státu. Projev pronesl na denverském stadionu, na němž se podle agentury AP shromáždilo na politickou akci bezprecedentních 84.000 lidí.

Snažil se přítomné přesvědčit, že je jedním z nich, když tvrdil, že vidí v tvářích vojáků vracejících se z Iráku a Afghánistánu tvář svého dědečka, který byl veteránem 2. světové války. Matku mu prý připomíná přepracovaná studentka toužící po tom zajistit svým dětem lepší život. Babičku zase slyší z úst podnikatelky, která se potýká s diskriminací.

"Chápu, že nejsem nejpravděpodobnější kandidát pro ten úřad. Nemám ten pravý původ, nestrávil jsem svůj život v sálech ve Washingtonu. Ale stojím tu dnes před vámi, protože v celé Americe se něco zamíchalo. Ti, kdo se mnou nesouhlasí, nechápou, že v těchto volbách nikdy nešlo o mne, ale o vás," řekl Obama.

Má velkolepé plány

Těm, kdo tvrdí, že Obama nemá dostatek zkušeností na to, aby vedl zemi, dal najevo, že má velkolepé plány jak zlepšit život Američanů - daňové úlevy, víc peněz pro školství a zdravotní péči, skoncování se závislostí na ropě a ukončení války v Iráku. "Ameriko, teď není čas na skromné plány," řekl.

Na podiu se před Obamou nečekaně objevil také Joe Biden, který bude kandidovat na funkci budoucího viceprezidenta. Dnes oba s manželkami odjíždějí na třídenní cestu po severoamerických průmyslových státech.

McCain Obamu pochválil

Podle průzkumu Gallupova ústavu z prvních tří dnů sjezdu Demokratické strany by nyní Obamu volilo 48 procent lidí, zatímco McCaina 42 procent. Agentury ale připomínají, že nominační sjezdy se vždy promítnou do průzkumů a že se situace může změnit v McCainův prospěch příští týden, kdy se koná sjezd Republikánské strany.

McCain pro jednou opustil nelítostnou rétoriku předvolebního souboje s demokratem Barackem Obamou a ve čtvrtek večer, tedy v době Obamova závěrečného projevu na nominačním sjezdu, televize vysílaly nový spot s chválou Obamy. McCain ho v něm ocenil slovy: Dobře odvedená práce.

Reklama

Související témata:

Související články

VIDEO: Obamu podpořil silný projev jeho ženy

Senátorovi Baracku Obamovi patřil první den na sjezdu americké Demokratické strany, který byl zahájen v pondělí. Největší pozornost vzbudilo vystoupení jeho...

Výběr článků

Načítám