Hlavní obsah

Ve srovnání se světem jsou evropští panovníci „chudáci“

Právo, mcm

Mnoho evropských monarchů může svůj majetek stále počítat na miliardy, aspoň v korunách. Ve světovém srovnání jsou to však „žebráci“. Dnes je hravě trumfne kdejaký ropný šejk nebo korunovaný výrobce cementu. Paradoxně nejbohatším evropským vládcem je vládce malého Lichtenštejnska Hans Adam II. Časopis Forbes odhaduje jeho majetek na více než 80 miliard korun.

Článek

Hned za ním následuje kníže ještě menšího Monaka Albert II. s 23 miliardami. Britská královna Alžběta II., jejíž říše zabírala ještě před půlstoletím velkou část světa, musí vyjít s majetkem v hodnotě „pouhých“ deseti miliard. Z peněz, které jí vynáší, musí financovat služebnictvo, zahraniční cesty i opravy a rekonstrukce královských hradů a paláců.

Osmdesátiletý Thajský král Ráma IX. podobné starosti nemá. S majetkem, který přesahuje půl biliónu korun, by si mohl tento nejdéle vládnoucí monarcha světa leccos dovolit.

Rozdíl v bohatství monarchů způsobuje fakt, že bohatství evropských vladařů tvoří z velké části půda na venkově, umělecké sbírky a staré paláce či hrady. Kdysi se půda pokládala za záruku bohatství, ale dnes vynáší více ropa, cement či lukrativní stavební pozemky ve městech. Poslední dva zdroje (a podíl ve velké bance) tvoří hlavní část Rámova majetku.

Nejbohatší korunované hlavy
1.Ráma IX. (Thajsko)577 miliard korun
2.Chalífa bin Sajíd (SAE)379 miliard korun
3.Abdalláh (Saúd. Arábie)350 miliard korun
6.Hans Adam II. (Lichtenštejnsko)82 miliard korun
9.Albert II. (Monako)23 miliard korun
12.Alžběta II. (Velká Británie)10,7 miliardy korun
14.Beatrix (Nizozemsko)4,9 miliardy korun

Stavební pozemky a také ropa stojí za prudkým majetkovým růstem druhého nejbohatšího panovníka světa, šejcha Chalífy ze Spojených arabských emirátů (SAE). Zatímco základ majetku britské královny tvoří nemovitosti, které patří koruně už tisíc let, Ráma i Chalífa a další ropní vládci získali své peníze během posledních dvou tří generací.

Takové „nové“ majetky mohou být samozřejmě pomíjivé, jak se přesvědčili někteří zbohatlíci snad ve všech dobách. Příkladem mezi dnešními monarchy je brunejský sultán Hadži Muda Hassanal. Díky ropě byl ještě nedávno nejbohatším vládcem světa on. Nyní se drží už jen na čtvrté příčce. Pravda, s 330 miliardami mu nehrozí, že by se zařadil do fronty na sociální dávky - ale i tak to zamrzí, zejména když ceny ropy rostou. Sultán teď může jen bít hlavou do zdi, že prodával, když ropa byla levná. Nyní se šíří obavy, že ropné vrty v Brunei do deseti let „vyschnou“. To se podepsalo i na panovníkově majetku, jehož hodnota klesla za poslední rok o 30 miliard korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám