Hlavní obsah

Abcházské jednotky se přidaly k ofenzivě proti Gruzii

TBILISI/MOSKVA

V Gruzii pokračuje pátým dnem konflikt mezi gruzínskou armádou a jihoosetinskými a abcházskými separatisty podporovanými ruskou armádou. Zatímco v provincii Jižní Osetie se situace zklidnila, ruská armáda dál bojuje ve vnitrozemí Gruzie a stále obléhá město Gori. V noci na úterý navíc zahájili ofenzivu u strategicky klíčové Kodorské soutěsky také abcházští separatisté.

Článek

Rusové obléhali město Gori 60 km od hlavního města Tbilisi. V pondělí bylo hlášeno, že Gori dobyli, což se ale nepotvrdilo. Z druhé fronty v Abcházii údajně pronikli Rusové také do západogruzínského města Senaki a do černomořského přístavu Poti, což Moskva popřela. Gruzínští představitelé začali posilovat obranu hlavního města Tbilisi.

Jednotky v separatistické Abcházii mezitím v noci na úterý zahájily vojenskou ofenzivu v severní části strategicky klíčové Kodorské soutěsky s cílem vytlačit odtud gruzínské síly, oznámila ruská agentura Interfax.

Mimo separatistické zóny naproti tomu nebyly v Gruzii v noci hlášeny další boje, uvedli podle agentury DPA gruzínští představitelé.

Soutěsku v Abcházii opustili pozorovatelé z OSN

S odvoláním na abcházské ministerstvo obrany ruská agentura upřesnila, že druhá proruská separatistická oblast v Gruzii spustila vojenskou operaci v 06:00 místního času (04:00 SELČ). Ruská zpravodajská televizní stanice Vesti 24 informovala o intenzivní střelbě na návrších soutěsky a bombardování této zóny abchazským letectvem.

Ministr zahraničí separatistické abchazské vlády Sergej Šamba v televizi Vesti 24 řekl, že příslušníci pozorovací mise OSN v oblasti byli varováni před nadcházející operací a opustili ji. Hlavní kancelář mírové mise OSN v Suchumi nebyla operací dotčena, dodal Šamba.

:. Ruští vojáci poblíž jihoosetské metropole Cchinvali.foto: Reuters/Denis Sinyakov

"Všechno probíhá podle plánu," řekl. Žádné podrobnosti o případných zraněných nebo mrtvých na kterékoliv straně střetu nesdělil.

Gruzínští představitelé se k nejnovějšímu vývoji v Kodorské soutěsce zatím nevyjádřili. Podrobnosti operace není možné ověřit z nezávislých zdrojů, poznamenala agentura AP.

V noci se boje uklidnily

Po pondělním proniknutí ruských jednotek do gruzínského vnitrozemí nebyly podle informací z Tbilisi v noci hlášeny žádné boje. "Momentálně nejsou nikde v Gruzii ozbrojené střety," řekl tajemník gruzínské Bezpečnostní rady Alexandr Lomaia o půlnoci místního času (02:00 SELČ) novinářům v Tbilisi.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám