Hlavní obsah

První olympijskou vítězkou z Pekingu je česká střelkyně Emmons

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PEKING

První vítězkou olympijských her v Pekingu se stala česká sportovní střelkyně Kateřina Emmons, která triumfovala ve střelbě ze vzduchové pušky. Obhájkyně bronzu vyhrála v sobotní soutěži už kvalifikaci v maximálním možném nástřelu 400 bodů, čímž vyrovnala světový rekord a vytvořila olympijský rekord. Ve finále první místo suverénním výkonem udržela.

Foto: Hannibal Hanschke, Reuters

Olympijská vítězka Kateřina Emmons

Článek

Stříbro bere Ruska Galkinová, bronz Chorvatka Pejčičová.

Už v kvalifikaci své královské disciplíny vzduchové pušky Emmons jako jediná ze všech startujících neminula ze čtyřiceti ran ani jednou, což se v historii olympijských her ještě nikomu nepovedlo.

Obhájkyně aténského triumfu Tu Li se netrefila do středu terče v poslední čtvrté sérii kvalifikace a do bojů postoupila z druhého místa. O to se ale podělila se stejným nástřelem jako Ruska Ljubov Galkinová a Slovinka Snježana Pejčičová.

Dvě chyby ve třetí sérii vyrobila jedna ze spolufavoritek Sonja Pfeilschifterová z Německa a obsadila nepostupovou dvanáctou pozici.

Emmons naposledy nastřílela v kvalifikaci plný počet bodů ještě jako juniorka, ale letos má famózní formu. V dubnu při vítězství Světového poháru právě na olympijské střelnici vyrovnala světový rekord 504,9 bodů.

Druhá česká střelkyně Pavla Kalná nastřílela 392 bodů a skončila v kvalifikaci jednatřicátá.

Reklama

Související články

V Pekingu začala olympiáda

V pátek po druhé hodině po poledni středoevropského času budou v Číně zahájeny letní olympijské hry. Peking se chystá na oficiální start sportovního svátku,...

Výběr článků

Načítám