Hlavní obsah

Američané otevírají v Bagdádu nejdražší ambasádu světa

Novinky, rei, The Times

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BAGDÁD

Irácká vláda požaduje odchod amerických vojáků především z těžce opevněného administrativního centra na březích Tigridu v hlavním městě Bagdádu, tzv. zelené zóny. Požadavek nepotěší Spojené státy, které tam otevřely největší a nejdražší ambasádu na světě.

Foto: Profimedia.cz

Obří americký komplex v Bagdádu

Článek

Američané začali teprve nedávno přesouvat své diplomatické operace v zóně z paláce exprezidenta Saddáma Husajna do nové ambasády, největší a nejdražší na světě.

Stavba v srdci zelené zóny stála v přepočtu zhruba devět miliard korun. Komplex o velikosti Vatikánu obepínají masivní bezpečnostní zdi a vrstvy ostnatého drátu. Město ve městě má vlastní heliport, kanalizaci, vodní čističky i telefonní systém. Nachází se v něm 619 bytů, jehož zdi odolají bombám.

Irák: Američané by měli z měst odejít

Irácká vláda požaduje odchod Američanů především z bagdádského centra. Chce nazpět i bezpečnostní pásmo kolem ambasády o rozloze asi sedmi kilometrů čtverečních.

„Myslíme si, že do konce roku 2008 by měly být všechny zóny v Bagdádu včleněny do města. Do konce roku už žádná zelená zóna nebude. Její oddělení (od ostatních částí města) obrovskými zdmi lidi rozčiluje,“ řekl Dabág s tím, že podobně by měli Američané opustit i centra ostatní měst.

„Američtí vojáci by měli být umístění v dohodnutých táborech vně měst a obydlených oblastí,“ řekl.

Dabág přiznal, že otevření zelené zóny bude vzhledem k přítomnosti tisíců vojáků, firem a dělníků velkým podnikem. Betonové zdi podle něj budou rozebírány pomalu „v závislosti na riziku a okolnostech“.

Zelená zóna byla vystavěna krátce po invazi USA a spojenců v roce 2003. Od ostatních čtvrtí ji oddělují vysoké zdi a únosy, bombové a granátové útoky nebo výpadky dodávek vody a elektřiny, které sužují zbytek země, se odsud často zdají být vzdálenými problémy. Mnoho Američanů zónu opouští jen, když letí vrtulníkem na bagdádské letiště.

Reklama

Výběr článků

Načítám