Hlavní obsah

Švýcarsko chce zprostředkovat mír mezi USA a Irákem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

DAVOS

Švýcarsko dnes nabídlo, že poskytne území svého neutrálního státu k uspořádání rozhovorů mezi USA a Irákem, aby se zabránilo hrozícímu válečnému konfliktu. Oznámila to agentura Reuters.

Foto: Ivana Kalinová

Autogramiáda slavné Pipi dlouhé punčochy se uskuteční dnes 10. listopadu od 15.00 hodin v Plzni – Černicích v prostorách obchodního centra Olympia.

Článek

Nabídku učinila švýcarská ministryně zahraničí Micheline Calmyová-Reyová při svém setkání s americkým ministrem zahraničí Colinem Powellem na ekonomickém fóru v Davosu.

Jak uvedl mluvčí švýcarského ministerstva zahraničí Simon Hubacher, trval rozhovor mezi oběma partnery něco přes půl hodiny. Powell sice za nabídku poděkoval, ale neřekl, jak na ni budou USA reagovat.

Mluvčí připomněl podobnou švýcarskou iniciativu z roku 1991, kdy se v Ženevě sešli ministři zahraničí USA a Iráku James Baker a Tárik Azíz. Američanům se však tehdy nepodařilo přesvědčit Irák, aby stáhl své jednotky z Kuvajtu, takže válka v Zálivu se rozhořela krátce po jejich setkání.

Reklama

Související články

USA tvrdí, že mají důkaz proti Iráku

Spojené státy v pátek tvrdily: Máme mají důkaz o tom, že Irák vlastní zbraně hromadného ničení. Zároveň kritizovaly Irák za to, že neumožnil výslechy iráckých...

Američtí vojáci v Kuvajtu znovu pod palbou

Neznámí ozbrojenci v sobotu spustili palbu na konvoj amerických vojáků, který projížděl po dálnici v poušti jižně od kuvajtské metropole. Jak oznámil americký...

Výběr článků

Načítám