Hlavní obsah

V Zimbabwe sečetli hlasy po volbách, jediným kandidátem byl Mugabe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Zimbabwe skončilo sčítání hlasů z druhého kola prezidentských voleb. První oficiální výsledky budou známy nejdříve v neděli, původně to mělo být v sobotu večer. Výsledek je ale předem jasný, jediným kandidátem byl totiž dosavadní prezident Robert Mugabe. Druhé kolo hlasování již vedle zimbabwské opozice odsoudila i Evropská unie a USA. Podle zpráv tiskových agentur by mohl být Mugabe oficiálně uveden do úřadu již v neděli.

Foto: Reuters

Obyvatelé Zimbabwe sledují výsledky prezidentských voleb.

Článek

Mugabeho soupeř, opoziční vůdce Morgan Tsvangirai, který dostal víc hlasů v prvním kole, z volebního souboje v neděli odstoupil kvůli tomu, že jsou zastrašováni a zabíjeni jeho stoupenci. Tsvangiraiovo Hnutí pro demokratickou změnu (MDC) podle CNN oznámilo, že ještě před zahájením voleb byli ubiti k smrti čtyři jeho představitelé a manželka jednoho z nich.

Zimbabwské úřady podle agentur pod pohrůžkou násilí nutily mnohé obyvatele Zimbabwe, aby se v pátek dostavili k volbám. I přesto však byla volební účast podle dnešního prohlášení šéfa mise afrických volebních pozorovatelů Marwicka Khumala velice nízká. Mnozí voliči prý také záměrně ničili hlasovací lístky, aby nemuseli dát svůj hlas obávanému diktátorovi. Tyto informace však popírají oficiální média, podle nichž byla účast "rekordní" a volby proběhly v klidu.

Mezinárodní společenství protestuje

Rada bezpečnosti OSN v sobotu jednohlasně schválila prohlášení, vyjadřující politování nad tím, že se volby za této situace konaly. Podle rady nebyly splněny podmínky pro svobodné a spravedlivé volby. Podle některých diplomatů je ale prohlášení OSN příliš "měkké", protože se nezmiňuje o tom, že by výsledky voleb v Zimbabwe byly neplatné. Mírnější kompromis je ale pochopitelný vzhledem k tomu, že v radě zasedají také Rusko, Čína a Jihoafrická republika, jež se k otázce Zimbabwe stavějí opatrně.

Volební lístek v prezidentských volbách v Zimbabwefoto: Reuters

"Jelikož Mugabeho režim ukázal do očí bijící ignorování touhy zimbabwského lidu po demokracii a lidských práv, nařídil jsem ministerstvům zahraničí a financí, aby připravila sankce proti této nezákonné vládě Zimbabwe a těm, kteří ji podporují,"uvedl americký prezident George W. Bush, který prý rovněž hodlá podpořit sankce OSN, včetně zbrojního embarga vůči Mugabeho režimu.

EU: fingované volby

Se sankcemi však nesouhlasí představitelé Africké unie (AU), kteří se sjíždějí do egyptského Šarm aš-Šajchu, kde v pondělí začne unijní schůzka ministrů zahraničí. "Historie nám ukázala, že sankce jsou neúčinné, protože (postižená) vláda se zatvrzuje a cítí se být pronásledována," vysvětlil stanovisko AU keňský ministr zahraničí Moses Wetangula. Unie proto dává přenost vytvoření koaliční vlády, v níž bude zastoupen současný režim i opozice.

Naopak EU druhé kolo voleb důrazně odsoudila a uvedla, že veškeré řešení krize v Zimbabwe musí vycházet z výsledků prvního kola, v němž zvítězil Tsvangirai. "Výsledky těchto fingovaných voleb nemohou být a nebudou uznány jako platné," uvádí se v prohlášení evropského komisaře pro rozvoj a humanitární pomoc Louise Michela.

Reklama

Výběr článků

Načítám