Hlavní obsah

Sonda Phoenix poslala z Marsu podrobný snímek půdy

Sonda Phoenix poslala na Zemi zatím nejpodrobnější snímek půdy na Marsu, na němž jsou shluky jemných zrnek smíšených s možnými minerály. Vzorek má červenooranžové zabarvení, jež je typické pro povrch planety. Při zvětšení vědci objevili zelené částice. Podle nich by mohlo jít o olivín, který se objevuje při sopečných erupcích.

Článek

"Půda obsahuje i kulatá, černá sklovitá zrnka, která by mohla být sopečným sklem," uvedl Tom Pike, který vede geologický tým sondy Phoenix.

"To, na co se díváme, je část historie marsovské půdy," řekl Pike na tiskové konferenci v arizonském Tucsonu. Nerost olivín už našla i sonda Spirit, která prozkoumávala oblast kolem marsovského rovníku od roku 2004.

Sonda Phoenix přistála v severní polární oblasti rudé planety 25. května a její mise má trvat nejméně tři měsíce. Jejím hlavním úkolem je pátrat na Marsu po stopách vody, která by naznačovala možnost výskytu života.

MARS

Čtvrtá planeta sluneční soustavy pojmenovaná po římském bohu války.

  • Průměr na rovníku : 6 805 km (zhruba polovina Země)
  • Plocha povrchu: 1,448×108 km2 (zhruba čtvrtina Země)
  • Hmotnost: 6,4185×1023 (zhruba desetina Země)
  • Den na Marsu (Sol): 24 hodin, 39 minut a 35,244 sekund
  • Průměrná teplota na povrchu: -56 °C
  • Přirozené satelity: 2 (Phobos a Deimos)
  • Atmosféra: oxid uhličitý (95,32 %), dusík (2,7 %), argon (1,6 %), kyslík (0,13 %), oxid uhelnatý (0,07 %) a vodní páry (0,03 %) 

Sonda měla na Marsu několik problémů. Naposledy se zařízením, které má vzorky půdy nabírat. Nedařilo se je vložit do zařízení TEGA, které je má zkoumat. Nakonec se to povedlo a vzorky se nyní v přístroji taví, výsledky by měly být příští týden.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám