Hlavní obsah

Výdaje na zbrojení rostly dvakrát vyšší rychlostí než předloni

STOCKHOLM

Celosvětové výdaje na zbrojení loni opět výrazně rostly, a to dvakrát větším tempem než v roce 2006. Všechny státy světa v roce 2007 vydaly na vojenské účely celkem 1,34 biliónu dolarů (asi 21 bilionů Kč), což bylo o šest procent více než o rok předtím. Ve své nejnovější výroční zprávě o tom v pondělí informoval Stockholmský mezinárodní ústav pro výzkum míru (SIPRI).

Foto: Lockheed Martin, Novinky

Na amerických výdajích se výraznou měrou podílel nákup nových stíhacíh letadel F-22 Raptor

Článek

Celkem se armádní útraty za posledních deset let zvýšily o 45 procent. Vůbec nejvíce zbrojní výdaje od roku 1998 rostly v regionu východní Evropy, včetně států bývalého Sovětského svazu. V této oblasti se výdaje za posledních deset let zvýšily o 162 procent. Jen v Rusku loni armádní útraty oproti roku 2006 stouply o 13 procent.

Přední místo tabulky zemí s nejvyššími zbrojními výdaji loni jako už tradičně obsadily Spojené státy. V USA na tyto účely putovalo vůbec nejvíce financí od dob ukončení druhé světové války - 547 miliard dolarů (asi 8,5 biliónu Kč). Od roku 2001, kdy se USA staly terčem teroristických útoky na USA, se americké zbrojní výdaje zvýšily o 59 procent.

Za suverénní "zbrojní jedničkou" Spojenými státy, které se postaraly o 45 procent celkových světových výdajů na zbrojení, podle informací SIPRI skončila Velká Británie následovaná Čínou, Francií a Japonskem.

Naděje na odzbrojení žije

Švédský institut však zároveň konstatoval, že navzdory kvetoucí produkci zbraní a mezinárodnímu obchodu s nimi existuje naděje, že se během následujících 12 měsíců posunou vpřed jednání o jejich kontrole a odzbrojení.

"Ze všech částí politického spektra přicházejí hlasy, které žádají, abychom v období nejrůznějších hrozeb, kterým lidstvo čelí, opět položili důraz na kontrolu zbrojení," uvedl ve svém prohlášení šéf SIPRI Bates Gill. "Je zřejmé, že v zájmu občanů i jednotlivých vlád je učinit pozitivní a pragmatické kroky tím správným směrem."

Už dříve stockholmská instituce uvedla, že v loňském roce i přes rostoucí zbrojní výdaje klesl obchod se zbraněmi, a to o osm procent. Největšími dodavateli zbraní zůstávají Spojené státy, Rusko a Německo. Mezi dovozci zbraní se na prvních místech drží Čína, Indie a Spojené arabské emiráty.

Výdaje na zbrojení podle zemí v roce 2007
zeměvýdaje (mld USD)podíl na celkových výdajích
USA54745 %
Británie59,75 %
Čína58,35 %
Francie53,64 %
Japonsko43,64 %
Německo36,93 %
Rusko35,43 %
Saúdská Arábie33,83 %
Itálie33,13 %
Indie24,22 %
Zdroj: SIPRI

Švédský ústav dále uvedl, že v loňském roce se na planetě odehrávalo celkem 14 ozbrojených konfliktů, tedy stejné množství jako v roce 2006. Zatímco utichly války v Burundi a Ugandě, rozhořely se boje na Filipínách a v Somálsku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám