Hlavní obsah

VIDEO: Opice ovládá umělou paži pomocí myšlenek

PITTSBURGH

Americký vědcům se podařil důležitý krok, který by mohl výrazně ulehčit život hendikepovaným nebo nehybným lidem. Podařilo se jim zachytit procesy v mozku opic, jež dokázaly ovládat robotické zařízení pouhými myšlenkami.

Foto: Andrew Schwartz/University of Pittsburgh School of Medicine/Handout, Reuters

Článek

Zvířata nemohla použít končetiny a přesto se zvládla nasytit. Dopomohla jim k tomu umělá ruka napojená na jejich mozek. Opice se ji naučily ovládat vůlí. Jejich mozkové procesy přitom měřily aplikované sondy ne širší, než lidský vlas.

Výsledky zveřejnil tým vědců vedený Andrewem Schwartzem z pittsburghské univerzity v žurnálu Nature. „Čím více toho o mozku víme, tím větší máme šanci úspěšně léčit celou škálu mozkových dysfunkcí od Parkinsonovy po Alzheimerovu nemoc, nebo i psychické poruchy a celkovou paralýzu.

Robotická ruka reagovala v případě opic přirozeně a plynule, zvířata ji přijala jako adekvátní náhradu. Opice se učí pozorováním pohybu, což aktivuje mozkové buňky, které obyčejně pracují při vlastní činnosti. Úspěšnost experimentu byla 61 procent.

„Naším cílem je pochopit mozek v jeho komplexnosti a vyrobit zařízení pro paralyzované lidi. Jsme na cestě, “ řekl Schwartz.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám