Hlavní obsah

Díl k vesmírnému záchodu míří z Ruska na Floridu

Novinky, Sky News

Trojici kosmonautů na Mezinárodní vesmírné stanici ISS svitla naděje na vyřešení jejich kuriózního problému s toaletou. Té se před pár dny přestal fungovat motorek zajišťující nasávání tekuté složky odpadu. Náhradní zařízení teď míří z Ruska na Floridu, aby mohlo v sobotu na palubě raketoplánu Discovery odstartovat k ISS.

Článek

Jediný staniční záchod se nachází v ruském modulu Zvězda, který slouží jako ubytovací jednotka posádky. Americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) se rozhodl vyslat náhradní mechaniku ke kosmické toaletě i přes skutečnost, že jiná zařízení se už do Discovery nevejdou. „Fungující toaleta je pro nás zkrátka prioritou,“ řekla Scott Higginbotham.

V Discovery už je naložena hlavní část japonské laboratoře Kibo, která váží 14.515 kilogramů. Je tak velká, že bylo nutné upravit vnitřní prostory raketoplánu, aby se do něj vůbec vešla.

Motorek zajišťující nasávání tekuté složky odpadu přestal fungovat minulý týden. Jediným štěstím je, že sekce toalety pobírající tuhé části funguje normálně. Kosmonauti zatím používají záložní vakový sběrný systém z modulu Sojuz.

Discovery by měl na dvoutýdenní misi k ISS odstartovat z floridského Mysu Canaveral v sobotu. Meteorologové s 80procentní jistotou předpovídají příhodné počasí.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám