Hlavní obsah

Island vyděsilo silné zemětřesení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Silné zemětřesení o síle 6,1 stupně Richterovy škály zasáhlo ve čtvrtek jižní Island. Napáchalo přitom rozsáhlé škody ve městě Selfoss, které leží nedaleko epicentra otřesů. Podle policie nejsou hlášeni žádní zranění. Do ulic města ale vyběhly stovky vyděšených lidí.

Článek

"Epicentrum bylo blízko Selfossu a podle prvních zpráv jsou ve městě velké škody," citoval server BBC News islandského geofyzika Paula Enarsona. Silnice ze Selfossu do Reykjavíku, vzdáleného téměř 50 kilometrů, je poničená a musela být uzavřena.

Podle evropského seizmologického střediska zasáhly oblast hodinu po prvním zemětřesení i dva následné otřesy o síle 3,3 a 3,8 stupně Richterovy škály.

První, hlavní otřesy nastaly podle amerického geofyzikálního institutu (USGS) v 17:45 SELČ. Vycházely z hloubky deseti kilometrů.

První zprávy USGS uváděly sílu zemětřesení 6,7 stupně, později však institut intenzitu otřesů přehodnotil. I zemětřesení o síle šesti stupňů Richterovy škály však mohou podle seizmologů způsobit v obydlených oblastech značné škody, a to až do vzdálenosti 150 kilometrů od epicentra.

Podobně silné zemětřesení zasáhlo Island naposledy v roce 2000, kdy se v rozmezí tří dnů dvakrát ozvaly otřesy o síle 6,6 stupně Richterovy škály. Epicentra obou tehdejších zemětřesení, která nezpůsobila žádné významnější škody a ani si nevyžádala oběti na životech, se nacházela přibližně ve stejné oblasti, z níž vycházely otřesy čtvrteční.

Island je geologicky nestabilní vulkanický ostrov, který leží na rozhraní eurasijské a americké tektonické desky. Slabá zemětřesení jsou zde poměrně obvyklá, silnější se ale vyskytují zřídka.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám