Hlavní obsah

Mrtvých po zemětřesení v Číně je 60 tisíc. A bude jich víc

PEKING

Čínský premiér Wen Ťia-pao v pátek oznámil, že počet obětí nedávného katastrofálního zemětřesení na jihozápadě Číny už překročil 60 tisíc a bude dál růst. Podle premiéra bude konečný počet mrtvých až 80 tisíc nebo i více, informovala agentura Nová Čína.

Článek

Zvýšený počet obětí oficiálně potvrdila také čínská vláda. Podle nejnovějších údajů je mrtvých 60 560, dalších 26 221 lidí se pohřešuje. Ještě v pátek Peking v oficiální statistice uváděl 55 239 mrtvých.

Do Čcheng-tu, správního střediska provincie, v páítek z Barmy přiletěl šéf OSN Pan Ki-mun. V Barmě navštívil oblasti postižené cyklonem a jednal s vedením země o dodávkách zahraniční humanitární pomoci.

V Číně se generální tajemník OSN se setkal s premiérem Wen Ťia-paem a poté vrtulníkem zamířil do města Jing-siou v těsné blízkosti epicentra otřesů.

Na schůzce s předsedou čínské vlády, který se v oblasti pohybuje už od čtvrtka, slíbil Pan Ki-mun mobilizaci OSN v zájmu záchranných operací a rekonstrukčních prací, do nichž se hodlá v Číně organizace výrazněji zapojit. Pochválil také čínské úřady za to, s jakým nasazením prakticky ihned začaly řešit krizi v postižené provincii.

Řada agentur OSN již vyslala do Číny jak materiální pomoc, tak své experty, kteří se podílejí na operacích na pomoc obyvatelům postiženým zemětřesením. "Zmobilizovali jsme šest agentur a programů OSN, které poskytují pomoc v celkové výši osmi milionů dolarů," prohlásila Patricia Seghersová z týmu pro řízení přírodních pohrom OSN v Číně.

Čína se bojí záplav

Místní úřady nyní s obavami sledují desítky jezer, která se po zemětřesení vytvořila. V oblasti se příští týden očekávají vydatné deště a hrozí, že by mohly způsobit záplavy.

V pátek čínská vláda také oznámila, že v oblasti lokalizovala celkem 50 zdrojů radiace různého stupně. Pod takové zdroje je zahrnuto vše od jaderných elektráren až po zcela drobné zdroje záření, například ze zdravotnických či vědeckých zařízení. Celkem 35 zdrojů radiace Číňané zajistili, u zbývajících 15 to ale není možné, protože se nacházejí pod sutinami a jsou v tuto chvíli nedostupné.

Při otřesech o síle 7,9 stupně Richterovy škály bylo před dvěma týdny zraněno téměř 300 tisíc lidí, zhroutilo se pět a půl milionu budov a bez přístřeší zůstalo přes pět milionů obyvatel S'-čchuanu. Navzdory ohromným materiálním škodám si místní správa vytkla za cíl opravit všechna města a poničenou infrastrukturu do tří let.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám