Hlavní obsah

Čína se obává epidemií, zemětřesení už si vyžádalo 33 000 obětí

PEKING

Na 33 000 obětí a přes 200 000 zraněných je nejnovější oficiální bilance ničivého zemětřesení, které minulé pondělí postihlo jihozápad Číny. Vláda, která se obává až 50 000 mrtvých, vyhlásila od pondělí třídenní státní smutek. Světová zdravotnická organizace (WHO) varovala před vypuknutím epidemií a urgovala pitnou vodu a hygienické potřeby pro přeživší.

Článek

Nejvíce postiženou provincii S´-čchuan postihlo v sobotu další následné zemětřesení, které vyděsilo obyvatelstvo, vystrašené i hrozbou povodní z narušených hrází. Pěti milionům lidí, kteří přišli o střechu nad hlavou a žijí nyní v neutěšených hygienických podmínkách, hrozí epidemie.

"Zajistit lidem potraviny a pitnou vodu a snažit se nastolit hygienu je klíčové, protože to tu směřuje k šíření nakažlivých nemocí," prohlásil představitel WHO v Číně Hans Troedsson. Armáda zmobilizovala 150 000 vojáků, kteří pohřbívají mrtvé, odstraňují překážky na silnicích a přerozdělují potraviny a pitnou vodu. Čínské ministerstvo zdravotnictví v sobotu ujišťovalo, že rozsáhlé epidemie nehrozí.

:. Čínští vojáci procházejí troskami města Wen-čchuan a pátrají po zasypaných lidechfoto: ČTK/AP/Greg Baker

Avšak podle náměstka ministra zemědělství při zemětřesení zahynulo okolo 12,5 milionu kusů zvířat, jejichž rozkládající se těla by mohla otrávit vodní zdroje. I po šesti dnech od katastrofy záchranáři pokračují v pátrání po případných přeživších. Z trosek nemocnice dnes vyprostili "jen mírně potlučeného" muže, který strávil v této pasti neuvěřitelných 139 hodin.

V sobotu bylo z rozvalin zachráněno dalších 63 osob

Navzdory podobným příběhům však pátrání provází rostoucí beznaděj, mnohde už nejsou slyšet pod ruinami žádné hlasy. "Naše družstvo dnes vytáhlo z trosek deset mrtvol, které se už rozkládaly," uvedl jeden z vojáků, nasazených do záchranných prací.

"Záchrana životů zůstane naší naprostou prioritou, dokud přetrvá jiskra naděje," prohlásil nicméně premiér Wen Ťia-pao. Situaci komplikují následné otřesy. V sobotu provincii S´-čchuan postihlo následné zemětřesení o síle 6,1 stupně Richterovy škály. Místní činitelé se obávají dalšího poškození a zřícení narušených budov a hrází; podle agentury Nová Čína ale dosud nejsou hlášeny dodatečné škody či oběti.

:. Obyvatelka čínského města Wen-čchuan mezi rozvalinami zřícených budovfoto: ČTK/AP

Policie se snaží z bezpečnostních důvodů zabránit lidem v přístupu do nejpostiženějších oblastí. Jako šíření poplašné zprávy označila v noci na dnešek státní agentura informace o hrozícím protržení přehrady v S´-čchuan; vody v nádrži už klesají.

Tisíce lidí uprchly před hrozícím nebezpečím

Záplavovou oblast nicméně opustily tisíce vyděšených lidí, které se uchýlily na vyvýšená místa a k návratu je žádné ujišťování úřadů nepřimělo. Před hrozbou protržení hrází ostatně nejprve varovaly samy úřady a mezi lidmi rovněž kolovalo množství rozporných a poplašných zpráv.

Úřady se rovněž snaží rozptýlit obavy o dopady zemětřesení na jaderná zařízení. "Všechna jsou v bezpečném stavu a pod kontrolou," ujistila Nová Čína. V postižené oblasti má Čína podle zahraničních zdrojů výzkumný reaktor, dva závody na výrobu jaderného paliva a dvě základny jaderných zbraní.

Státní smutek přesně týden po zničujících otřesech ohlásí sirény, které se rozezvučí ve 14:28 místního času (8:28 SELČ); následovat bude tříminutové ticho. Smutek potrvá do středy. Po tuto dobu se nebudou pořádat žádné veřejné akce, vlajky budou staženy na půl žerdi. Přeruší se i běh štafety s olympijským ohněm.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám