Hlavní obsah

Nákladní člun s pomocí pro Barmu se potopil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

RANGÚN
Aktualizováno

Loď Červeného kříže, která vezla dodávku humanitární pomoci do Barmy pro oběti ničivého cyklonu Nargis, se potopila. Plavidlo bylo na cestě z Rangúnu do oblasti delty řeky Iravadi. Vezlo rýži, pitnou vodu a hygienické potřeby.

Článek

Posádka lodi se zachránila, ale náklad pomoci pro asi 1000 lidí je ztracen. Dvoupatrový nákladní člun zřejmě narazil v řece do kmene stromu. Posádka se ještě snažila loď navést k nejbližšímu ostrovu, ale už to nestihla. Člun se potopil.

"Pro Červený kříž a lidi, kteří potřebují pomoc, je to velká zráta. Pomoc se zase o něco zdrží," řekl představitel barmského Červeného kříže.

Počet obětí se zvýšil na 28 500

Barma v neděli oficiálně přiznala, že počet obětí cyklonu stoupl z 24 000 na 28 500. Humanitární organizace ale mají odhady mnohem vyšší. Zemi hrozí epidemie tyfu a cholery, protože lidé nemají přístup k pitné vodě. Organizace Oxfam odhadla, že by obětí mohlo být až 1,5 miliónu.

Světový potravinový program OSN už do Barmy dostal 38 tun pomoci. Podle něj ale toto množství rozhodně není dostačující. Až milión lidí je bez domova, většina z nich potřebuje lékařskou péči, jídlo a především vodu. Mnozí z nich si musí vystačit vodou z řeky, v níž ale mohou stále plavat mrtvá těla.

Na satelitním snímku jsou patrné zaplavené pobřežní oblasti.foto: Reuters/NASA/Handout

Ničivý cyklon zasáhl zemi minulou sobotu, mezinárodní pomoc se ale začala do Barmy, v níž vládne vojenská junta, dostávat až v polovině týdne. Tamní režim navíc trvá na tom, že bude pomoc sám distribuovat. Nejvíce postižená je jihozápadní oblast delty řeky Iravadi.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám