Hlavní obsah

Následky katastrofy v Barmě odsunul režim stranou, hlasuje o ústavě

RANGÚN

V Barmě začalo v sobotu referendum o nové ústavě, které od 10 do 24 května po 14 letech příprav naplánovala tamní vládní vojenská junta. Barmská státní televize ignoruje zprávy o nedávné přírodní katastrofě a jejích následcích a pouze vyzývá k podpoře nové ústavy. Svět se zatím snaží dostat do země humanitární pomoc.

Foto: Reuters

Zničena vesnice v deltě řeky Iravada

Článek

Oficiální statistiky mluví o 23 000 mrtvých a 42 000 pohřešovaných. Mnohé organizace ale udávají až číslo 100 000. Milión lidí je bez střechy nad hlavou.

Sobotní cyklón Nargis nejvíce řádil v deltě řeky Iravada, která ústí do Bengálského zálivu.

OSN posílá do Barmy pomoc. Poslední dodávky ale představitelé junty zabavili s tím, že chtějí lidem pomoc rozdávat sami. Země také jen velmi pomalu uděluje víza humanitárním pracovníkům. Junta přesto v pátek večer oznámila, že vítá pomoc jakékoliv země. Předtím totiž byla kritizována, že odmítá pustit letadlo USA s pomocí.

Hlasování s osobními údaji

Ústavu, která má zemi podle jejích vojenských představitelé otevřít cestu k demokracii, připravoval tamní režim 14 let. Proces by měl vyvrcholit v roce 2010 volbami.

Opozice ale tvrdí, že Ústava pouze legalizuje vojenský režim v zemi. Uzákoňuje například to, že představitelé armády budou mít automaticky část v parlamentu. Dokument také potlačuje lidská práva.

Zahraniční novináři poukazují na případy, kdy byla narušena regulérnost hlasování. "Dostala jsem zaplaceno, abych hlasovala pro ústavu," přiznala agentuře DPA prodavačka Zo Min Hla.

Podle obchodníka, který si přál zůstat v anonymitě, jsou volební lístky označeny osobními údaji voličů. "Mohou tak zjistit, jestli jste hlasovali pro nebo proti," citovala muže agentura Reuters.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám