Hlavní obsah

Kanada se lekla neznámé nemoci a zadržela vlak v karanténě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

TORONTO
Aktualizováno

Vlak, který vyjel v úterý z kanadského Vancouveru do Toronta, byl v pátek odstaven ve městě Foleyet. Jedna z cestujících zemřela a další se nakazili neznámou infekcí. Zdravotníci proto dali vlak do karantény. Testy ale později ukázaly, že smrt ženy nemá s infekcí ostatních cestujících nic společného. Ve vlaku jede 264 lidí.

Článek

Choroba se rozšířila zřejmě ve dvou vagónech vlaku, cestující mají příznaky podobné chřipce. Ve vlaku zasahovali zdravotníci v ochranných oděvech, jeden z nakažených byl vrtulníkem přepraven do nemocnice, kde lékaři zjišťují, o jakou infekci jde. Ostatní byli nyní izolováni na jednom místě ve vlaku. Ten už má povolení se rozjet.

Vlaková souprava společnosti Via Rail zastavila ve stanici Foleyet, asi 800 kilometrů západně od Toronta. Cestující z nádraží byli evakuování. "Město bylo přecpáno sanitkami, policejními vozy, létaly tu helikoptéry," popsala starostka města Deborah DesRochersová.

Žena, která zemřela nastoupila do vlaku ve městě Jaspers.

Zřejmě jde o infekci trávících cest

Lékaři téměř vyloučili, že by šlo o infekci dýchacích cest, například SARS. "Samozřejmě je tu možnost, že je to něco běžného, třeba otrava jídlem," řekl AP vedoucí místní záchranky Steve Trinier.

Podle zdravotníků přichází v úvahu také varianta, že smrt cestující způsobil takzvaný norovirus, tedy virus, který způsobuje současně zánět žaludku a tenkého střeva. Nemoc způsobená tímto virem většinou propuká náhle a rychle se šíří. Není výjimečná například na lodích. Virům se říká také norkwalk viry. Lidé se většinou nakazí z nedostatečně tepelně upravených potravin.

Reklama

Výběr článků

Načítám