Hlavní obsah

Mrazy ochromují kanadský Montreal a východ USA

– MONTREAL/WASHINGTON
Novinky, Lenka Hloušková, CNN

Kanadský Montreal zasáhla vlna mrazů. Denní teploty se tu nyní pohybují pod minus 20 stupni Celsia, noční klesají až pod mínus 40. Zima zcela ovládla i východ Spojených států, kde je sice tepleji, ale život obyvatelům zde ztrpčuje sníh a vítr.

Foto: Martina Žáčková

Upéct pravý valašský frgál je umění, které neovládá každý.

Článek

V kanadském Montrealu se podle AFP večer zastavil život. Nikomu se nechce příliš vycházet, letošní mrazy lámou rekordy a vyprodávají obchody nabízející lopaty, topení a sůl, stejně tak jako butiky s oblečením. "Jde o normální výkyvy teplot. Koncem ledna se vše vrátí do původního stavu a lidé se konečně trochu ohřejí," uklidňuje kanadský meteorolog Gilbert Fillion veřejnost.

Podle něj způsobuje ochlazování podnebí zejména blížící se masy ledu připlouvající z Arktidy.

Zima ochromila Severní Karolínu a zasáhla až na Floridu, kde jí podléhají náchylné rostliny, včetně citrónovníků a zimní zeleniny pěstovaných ve sklenících. Vznikající škody v zemědělství už nyní dosahují několik set tisíc dolarů.

Dva a půl tisíce nehod

Nezvyklá je i všudypřítomná sněhová pokrývka přesahující půl metru. Silnice jsou nesjízdné a jen během tohoto týdne v Severní Karolíně napočítali 2,4 tisíc dopravních nehod, které se na štěstí obešli bez zranění. Lidé skupují potřebné věci, podobně jako v Kanadě. "Nejvíce prodáváme škrabek na led, lopat, přídavných topeních a soli," popisuje obchodník ze severokarolínského města Morehead City současný odbyt zboží. Kvůli špatnému počasí odklonilo během dneška Mezinárodní letiště ve městě Charlotte 16 letů. Ostatní spoje jsou v průměru o 1 hodinu zpožděné.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám