Hlavní obsah

Velryba, jež proskočila lodí, vyvázla jen se škrábanci

– SYDNEY

Desetitunová velryba, která u australských břehů před pár dny proskočila lanovím plachetnice a loď přitom zcela zdevastovala, vyšla z incidentu bez vážných zranění. Podle australských ekologů byl navíc pachatelem šokujícího skoku jediný známý bílý keporkak, kterého pojmenovali Migaloo.

Článek

Pár dní poté, co málem potopil třináctimetrovou plachetnici, byl 14metrový velrybí albín spatřen stovky mil na sever od místa incidentu. Měl pouze několik tržných ran na hřbetní ploutvi, uvedl představitel queenslandského ekologického centra.

Migaloo brousí u velryby s mládětem

Pozorování Migalooa od střetu s lodí ukazuje, že se chová normálně, jak by se měl keporkak chovat, prozradila Jo Clarková z queenslandské agentury na ochranu přírody. Protože je právě období páření, hledá bílý velrybí samec v oceánu milostná dobrodružství. Právě v těchto dnech se zdržuje u pobřeží a krouží kolem jedné velrybí samice a jejího mláděte. Samice keporkaka totiž často ovulují krátce po porodu, a proto se samci drží v blízkosti v naději na spáření.

Albín má problémy se sluníčkem

Velrybí albín byl poprvé spatřen v roce 1991 a od té doby vědci jeho pohyb monitorují. Jméno Migaloo pochází z jazyka australských domorodců a v překladu znamená "Bílý kámoš". Bělost kůže však velrybě přináší nepříjemnosti: není téměř vůbec chráněna proti ultrafialovým slunečním paprskům, proto se jí na kůži tvoří cysty a různé infekční záněty.

Migalooa otravují zvědavci

Navíc se bílá velryba stala oceánskou celebritou a rok od roku ji na jejím putování mořem pronásleduje více tzv. eko-paparazzi. Někteří nadšenci se kytovci přibližují na nebezpečně malou vzdálenost, jeden drzý potápěč dokonce přistál na jeho hřbetě a natočil video, jak se keporkak potápí.

Vláda Queenslandu se proto rozhodla Migalooa i ostatní keporkaky, kteří jsou ohroženým druhem, chránit. Bez písemného povolení se lodě nesmí velrybě přiblížit víc než na půl kilometru a letadla nesmí klesnout pod 600 metrů. Jak se však před pár dny přesvědčila britská rodina užívající si dovolenou na plachetnici, velryba to sama občas s přibližováním k lodím poněkud přežene.

Reklama

Související témata:

Související články

Rodině skočila do lodi velryba

Poklidnou dovolenou britské rodiny na plachetnici u východoaustralských břehů náhle narušila devět metrů dlouhá velryba, která se vynořila z moře a proskočila...

Výběr článků

Načítám