Hlavní obsah

Čeští hokejisté na úvod MS povinně porazili Dány 5:2

– QUÉBEC

Hned zahajovacím zápasem vstoupili čeští hokejisté do 72. mistrovství světa v Kanadě a v hale Colisée Pepsi v Québeku odehráli historicky první zápas s Dánskem. Po rozpačitém začátku, kdy soupeř nejprve vedl, a poté vyrovnal, se hra od druhé třetiny zlomila ve prospěch českého týmu. Na vítězství 5:2 se dvěma góly podílel Radim Vrbata, další branky přidali Aleš Kotalík, Zbyněk Irgl, a Jan Hejda.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Radost českých hokejistů z gólu během utkání proti Dánsku

Článek

Čeští fanoušci byli zvědavi, jak se povede nově složenému útoku Eliáš-Krejčí-Erat, jenže už po 31 vteřinách zažili šok. Právě při pobytu elitního českého útoku na ledě se k puku dostal Dán Lassen a ranou od modré překonal Hniličku vůbec první střelou v zápase. Při vyloučení Vrbaty navíc jeden z hráčů houževnatého soupeře trefil tyčku.

Sotva se však Vrbata vrátil na led, postaral se o vyrovnání. Dělovkou z voleje nedal v osmé minutě brankáři Hirschovi šanci. Od třinácté minuty hrál český tým svou první přesilovku na turnaji a hned ji dokázal využít. Kotalík si nabruslil do levého kruhu a střelou švihem konečně dostal favorita zápasu do vedení. Jenže do šaten se odcházelo za vyrovnaného stavu. V 19. minutě si Hansen u levého mantinelu obhodil Kaberleho a pak mu stačilo správně mířenou střelou překonat Hniličku.

Zlepšená defenzíva

Po pěti minutách druhé části ale Češi opět vedli. Vrbata si z rohu nabruslil až před Hirsche a po jeho blafáku se puk odrazil od tyčky do betonu gólmana, a poté za brankovou čáru. Po uplynutí poloviny hrací doby už to bylo o dvě branky, když dánského brankáře nadvakrát překonal Irgl.

V 47. minutě byl Vrbata blízko hattricku, ale ideální přihrávku před branku od Hanzala trefil bekhendem, což na překonání Hirsche v brance Dánska nestačilo. Český tým každopádně už od druhé třetiny držel otěže zápasu pevně v rukách. Obránci přidali na důrazu před svou brankou a dokázali dávat i góly. Po pohotové přihrávce Hanzala zpoza branky skóroval Hejda.

Šest minut před koncem normální hrací doby byl před dánskou brankou hákován Hanzal a rozhodčí nařídili trestné střílení. Klepiš zkusil blafák do bekhendu, ale Hirsch hřbetem lapačky puk vyrazil. Další branky už v průběhu zápasu nepadly.

MS V HOKEJI ON-LINE NA SPORT.CZ:
Skupina D:Dánsko - Česko

Do utkání nastoupil i obránce Marek Židlický z Nashvillu, který se k týmu připojil až ve čtvrtek večer. Na soupisku se prozatím nevejdou třetí brankář Adam Svoboda, obránci Ladislav Šmíd, Vladimír Sičák a útočníci Ladislav Kohn, Leoš Čermák, Václav Skuhravý a Petr Kumstát.

Mistrovství světa 2008 - skupina D:
Dánsko - Česko 2:5 (2:2, 0:2, 0:1)
Branky a nahrávky: 1. Lassen (Damgaard, Hansen), 19. Hansen - 8. Vrbata (T. Kaberle), 14. Kotalík (Vrbata, Kuba), 25. Vrbata (Fleischmann), 32. Irgl, 51. Hejda (Hanzal). Rozhodčí: Looker, Sterns - Feola (všichni USA), De Hann (Kan.).
Dánsko: Hirsch - Damgaard, Lassen, D. Nielsen, Andreasen, Boedker, Dahlmann - Degn, Regin, Hansen - Green, Madsen, K. Staal - Hardt, Eller, Kjaergaard - Nordby-Andersen, Christensen, Olsen. Trenéři: Mike Sirant, Mats Mejdevi, Stefan Lunner, Ken Babey.
ČR: Hnilička - Z. Michálek, T. Kaberle, Kuba, Hejda, Židlický, Čáslava - Eliáš, Krejčí, Erat - Vrbata, Hanzal, Fleischmann - Kotalík, Novotný, Klepiš - Irgl, Rolinek. Trenéři: Alois Hadamczik, Josef Paleček a František Musil.

Reklama

Výběr článků

Načítám