Hlavní obsah

Time: Mezi nejvlivnější lidi světa se vrátil Bush, bin Ládin vypadl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

NEW YORK

Scénárista, herec a filmař Tyler Perry, mediální magnát Rupert Murdoch, bývalý britský premiér Tony Blair, dosluhující prezidenti USA George Bush a Ruska Vladimir Putin či starosta New Yorku Michael Bloomberg se ocitli na seznamu nejvlivnějších lidí světa, který vychází v novém čísle časopisu Time.

Foto: Stringer/Files, Reuters

Usáma bin Ládin letos na seznamu chybí.

Článek

Seznam pro rok 2008 se objevil na internetových stránkách časopisu a vychází v čísle, které přijde na novinové stánky v pátek.

V jednotlivých kategoriích jsou tak rozdílné osobnosti, jako noví uchazeči o americké prezidentské křeslo Hillary Clintonová, Barack Obama a John McCain, irácký šíitský duchovní Muktada Sadr či čínský prezident Chu Ťin-tchao nebo bolivijský prezident Evo Morales. Bush se mezi nejvlivnější politiky vrátil po loňském výpadku. Naopak na rozdíl od roku 2007 se již neobjevil nejhledanější terorista světa Usáma bin Ládin.

Mezi ženami je i kubánská bloggerka

Na letošním soupisu jsou představitelé 23 zemí a muži přečíslují ženy více než trojnásobně - z představitelek něžného pohlaví se na seznam dostala například mexická golfistka Lorena Ochoaová, kubánská bloggerka Yoanni Sánchezová, zpěvačka Mariah Careyová či mediální královna Oprah Winfreyová.

Mezi umělci je například i britský dramatik Tom Stoppard, který napsal loni hru Rock'n'Roll, jež vychází z dvacetileté československé historie před pádem komunismu. Na seznamu je i slavný módní návrhář Karl Lagerfeld, který chvíli spolupracoval i s oděvním řetězcem H, díky čemuž se některé jeho výtvory staly běžně dostupnými i v České republice.

Časopis Time zároveň nechal hlasovat své čtenáře, koho by do seznamu stovky nejvlivnějších vybrali oni. Vítěz redakci poměrně překvapil - s výrazným náskokem a ziskem téměř dva milióny hlasů se jím stal Šigeru Mijamoto, japonský tvůrce takových počítačových her, jako je například série "Mario". Na druhém místě je jihokorejský zpěvák Rain, který loni byl na prvním místě.

Reklama

Výběr článků

Načítám