Hlavní obsah

Dvojice amerických vědců zpochybňuje výkon chystaného radaru v Česku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dvojice vědců z amerických univerzit, známých kritiků protiraketové obrany, zpochybnila jako neúčinný chystaný americký radar v Česku. Ten se má stát klíčovou součástí amerického štítu v Evropě. Má navádět na cíl desítku protiraketových střel, které USA chtějí umístit v Polsku.

Článek

Radar "má tak omezený dosah, že nemůže hrát žádnou užitečnou roli v protiraketové obraně v Evropě", uvedli George Lewis z Cornellovy univerzity a Theodore Postol z Massachusettského technologického institutu (MIT) v článku pro Bulletin of the Atomic Scientists.

Americká Agentura pro protiraketovou obranu (MDA) si podle nich slibuje od radaru a celého štítu příliš mnoho, čímž zřejmě svedla Spojené státy na scestí, odkud se těžko vrátí.

Mluvčí MDA Richard Lehner odmítl tuto kritiku jako nepodloženou.

"Radar navrhovaný pro umístění v České republice má více než dostatečný výkon, aby splnil svůj úkol. To je doloženo téměř desetiletím protiraketových testů v Tichomoří, a to ve větším dosahu, než se bude vyžadovat v Evropě," zdůraznil. Radar, který se má přestěhovat z Marshallových ostrovů v Tichomoří do českých Brd, má být podle Lehnera mezitím zmodernizován.

Kongres a lid je prý obelháván

Postol však i v telefonickém rozhovoru pro agenturu Reuters trval na svém tvrzení, že "radar není tak výkonný, jak je vychvalován". A dodal, že "celé vedení MDA by zasluhovalo vyhazov za neschopnost a za obelhávání Kongresu a amerického lidu".

Drsná slova zazněla i na Postolovu adresu. Před týdnem jej na stránkách listu The Boston Globe napadl Scott Fancher ze společnosti Boeing, kde má na starosti protiraketovou obranu. Vědcovy názory podle manažera více zapadají do žánru sci-fi, než aby odpovídaly realitě.

Česko s USA o umístění radaru vyjednává již déle než rok. Brzy by proto obě země mohly podepsat dvě dohody, které řeší podmínky pro stavbu stanice. Radarové zařízení USA má chránit před případnými střelami ze zemí, jako je Írán. Součástí protiraketového štítu má být základna s antiraketami v Polsku. Proti americkému záměru se staví Rusko, nelibě ho nese také většina obyvatel Česka. Washington však nabídl Moskvě řadu opatření, která mají zmírnit ruský odpor.

Firma Raytheon, která má na starosti případnou výstavbu amerického radaru v Česku, oznámila v úterý, že nabídne českým firmám větší technologické zapojení do budování stanice, než tomu bylo dříve.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám