Hlavní obsah

Prezidentem Černé Hory bude zřejmě opět Vujanović

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PODGORICA

Prezidentem Černé Hory byl patrně již v nedělním prvním kole hlasování opět zvolen dosavadní šéf státu Filip Vujanović. Podle odhadů organizace CEMI, která sleduje volby a kterou citovala agentura AFP, získal Vujanović 52,4 procenta hlasů. Vujanović se již prohlásil vítězem.

Článek

CEMI upřesnila, že její prognóza vychází z 25 procent sečtených hlasů. Podle stejného zdroje je na druhém místě prosrbský kandidát Andrija Mandić s 21,3 procenta hlasů, zatímco liberál Nebojsa Medojević, považovaný za největšího Vujanovičova protivníka, dostal podle odhadů jen 14,7 procenta hlasů.

Obyvatelé Černé hory volili nového prezidenta poprvé od osamostatnění republiky na Srbsku v roce 2006. Zhruba 490 000 oprávněných voličů mělo možnost vybírat ze čtveřice kandidátů. Vedle již jmenovaných to byl další prosrbsky smýšlející politik Srdjan Milić.

"Toto hlasování ukáže, že většina Černohorců podporuje naši politiku," prohlásil Vujanović při vhazování svého volebního lístku do urny. "Prezidentští kandidáti, kteří byli proti nezávislosti Černé Hory, nemají morální právo stanout v čele země," dodal s narážkou na dva prosrbské uchazeče o prezidentskou funkci. Vyjádřil také přesvědčení, že získá více než 50 procent hlasů, takže druhé kolo hlasování nebude zapotřebí.

Dosavadní prezident využil v předvolební kampani popularity premiéra Mila Djukanoviče, který má zásluhu na osamostatnění země, a jenž dal zároveň přednost silnému hospodářskému růstu před rozvojem cestovního ruchu.

Volby se konaly v neklidné atmosféře, kterou v regionu podnítilo jednostranné vyhlášení nezávislosti Kosova a tvrdý odpor Bělehradu vůči tomuto kroku. Černohorské úřady nemají v úmyslu nezávislé Kosovo uznat; Srbové tvoří asi 30 procent populace Černé Hory.

Prezident, který vzejde z voleb, by měl Černou Horu dovést do Evropské unie. Tato balkánská země už první etapu zahájila - loni podepsala s Bruselem asociační dohodu.

Reklama

Výběr článků

Načítám