Hlavní obsah

Úřady v USA odvedly ze sídla polygamní sekty 183 lidí

HOUSTON

Úřady ve Spojených státech o víkendu odvedly z ranče v americkém Eldoradu v Texasu 183 lidí. Už v pátek z ranče odvezly 52 dívek, které tu podle nich byly zneužívány. Ranč patří Fundamentalistické církvi Ježíše Krista svatých posledních dnů, kterou vede Warren Jeffs. Ten je nyní ve vězení.

Foto: Profimedia.cz

Areál polygamní mormonské sekty v texaském Eldoradu

Článek

Poté, co sociální pracovníci odvezli z ranče dívky, požádali o ochranu další lidé, kteří byli rozhodnuti ze sekty odejít. Celkem 137 z nich jsou ženy.

Mormonská sekta podporuje polygamii. Lidé v areálu žili sice v rodinách, v každé bylo ale více žen.

Akce se v Texasu rozeběhla poté, co jedna z dívek na ranči telefonovala na policii, že je opakované zneužívána. Sekta ji prý provdala proti její vůli a šestnáctiletá dívka otěhotněla.

Sociální pracovníci nyní zjišťují, které z dívek ve věku od šesti měsíců do osmnácti let byly zneužity a případně jsou těhotné. "Chceme, aby se cítily v bezpečí a zjišťujeme, zda byly zneužity," řekla vedoucí sociální pracovnice Marleigh Meisnerová. Podle ní už lékaři zjistitli, že bylo zneužito 18 dívek.

Policie vydala zatykače na několik členů organizace, která má asi 10 000 členů.

Hlava mnohoženské mormonské sekty Warren Jeffs

Sekta podle kritiků nutila ke sňatkům dívky od věku 13 let. Její šéf Warren Jeffs dostal 10 let vězení za to, že jednu z dívek ke sňatku nutil, odsouzen byl za podíl na znásilnění.

Reklama

Související články

Úřady odebraly polygamní sektě 52 dívek

Americké úřady ve státě Texas odvezly z ranče ve městě Eldorado 52 dívek. Ranč patří polygamní Fundamentalistické církvi Ježíše Krista svatých poslední dnů....

Výběr článků

Načítám